Преминуо чувени француски глумац: Мишел Пиколи отишао у легенду

Г. ЧВОРОВИЋ

уторак, 19. 05. 2020. у 00:08

Преминуо чувени француски глумац: Мишел Пиколи отишао у легенду
У 94. години, преминуо чувени француски глумац, миљеник Годара и Буњуела
ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ЧУВЕНИ француски глумац Мишел Пиколи преминуо је у 94. години, саопштено је у понедељак у Француској. Пиколи је умро још 12. маја, али је информација о томе саопштена тек у понедељак.

- Мишел Пиколи је склопио очи на рукама своје супруге Лидивин и њихово двоје младе деце Инорда и Мисије, преминувши од последица можданог удара - проследио је медијима информацију породице његов пријатељ, критичар, есејиста и редитељ Жил Жакоб, некадашњи председник Филмског фестивала у Кану.


Пиколи је код шире публике први пут остао упамћен по чувеној сцени из филма "Презир" Жан-Лика Годара, из 1963, када је славни глумац имао већ 38 година, са Брижит Бардо која, нага, лежи на стомаку, у Пиколијевом загрљају. Занимљиво је да овај кадар није био предвиђен у сценарију и да је додат накнадно.* "ПРЕЗИР" Чувена сцена са Брижит Бардо


Пиколи, који је био и продуцент и редитељ, рођен је 1925. године, рат је провео у избеглиштву на југу Француске, да би педесетих глумио на филму и у позоришту. Луиса Буњуела је упознао на снимању филма "Смрт у врту" 1956. и међу њима се одмах родило пријатељство. Глумио је у шест његових филмова, међу којима су "Дневник једне собарице" (1964), "Лепотица дана" (1967) и "Дискретни шарм буржоазије" (1972). Радио је доста и са редитељем Клодом Сотеом. Током каријере, остварио је више од две стотине филмских улога.


Мишел Пиколи је био дискретнији од звезда акционих филмова као што су Ален Делон или Жан-Пол Белмондо, али је, попут Жана Габена, својом појавом оставио дубок траг.

- Волим тајну, сумњу. Не волим да у потпуности кажем шта мислим - изјавио је једном приликом, описујући своју личност.


ПОРОДИЧАН ЖИВОТ

Живео је са певачицом и глумицом Жилијет Греко од 1966. до 1977. године. Пре тога, био је у браку са глумицом Елеонор Ирт, која је недавно умрла у 98. години и са којом има кћерку Корделију. Више од четири последње деценије провео је са сценаристкињом Лидивин Клерк, с којом је усвојио двоје деце пољског порекла, Инорда и Мисију, уз које је и преминуо у свом дому у Нормандији.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Lusa

19.05.2020. 08:36

Odlazak jos jednog nezaboravnog lica sa velikog ekrana, umetnika diskretnog šarma. Preselio se iz zivotne i scenske avanture u legendu. Bio je i ostace neizostavan deo velike francuske i svetske kinematografije. Po njemu smo je mi starije generacije razlikovali od drugih kinematografija onoga vremena. Od sada pa u veke vekova pocivao u miru - saucesce porodici i francuskoj i svoj drugoj vernoj publici.