Дневник заблуда: Метла за шајкачу

Слободан Малдини

петак, 15. 05. 2020. у 14:21

Дневник заблуда: Метла за шајкачу

Фото В. Данилов

У Лесковцу су срушени фасада и комплетна унутрашњост симбола града - Округлог павиљона Лесковачког сајма, у народу познатог под именом "Шајкача"
Замислимо да неки инвеститор преузме познату историјски вредну зграду Баухауса у Десауу архитекте Валтера Гропијуса, сруши фасаду и ентеријер прилагоди својој комерцијалној потреби? Наравно, у свакој држави која негује свест о култури, овако нешто мало је вероватно. Међутим, уништење архитектонског културног добра, чак и највишег формата, могуће је у Србији.


У Лесковцу су срушени фасада и комплетна унутрашњост симбола града - Округлог павиљона Лесковачког сајма, у народу познатог под именом "Шајкача", јер због карактеристичног облика подсећа на традиционалну шумадијску капу. Ову јединствену, архитектонски вредну сајамску халу, саграђену међу првима те врсте у свету 1959, купила је 2017. локална компанија "Метла комерц" од власника Delta Real Estate и започела радове на претварању хале у шопинг центар, чије се отварање планира за октобар 2020. Од изворне "Шајкаче", непоновљиво смелог архитектонског решења у региону, остала су само два носећа лука. Предвиђена је тотална реорганизација простора, изградња спрата са локалима, лифта, покретних степеница, што ће дефинитивно уништити изворни облик овог значајног објекта за архитектуру Србије. Али, због чега је популарна "Шајкача" толико вредна?


Прочитајте још: Теслин музеј и урну селе на Савски трг, а Генчићеви се усељавају у Крунску?


Округли павиљон у источном делу лесковачког Сајамског комлекса подигнут је према авангардном пројекту који је 1958. израдио пројектантски тим грађевинског предузећа "Рад" из Београда под вођством инжењера Николе Стакића. Импозантној кружној хали пречника 60 метара карактер даје армиранобетонска кровна конструкција начињена од две нагнуте међусобно укрштене лучне греде међу којима су унакрст затегнути носећи челични каблови који формирају кровну површину у облику закошеног седла, налик шајкачи.


Округли павиљон у Лесковцу један је међу првим примерима иновативног конструктивног система хиперболичног параболоида у свету, изграђен после "Дортон арене" у Ралију, САД, америчког архитекте и конструктора пољског порекла Метјуа Новицког. Павиљон у Лесковцу има посебан историјски значај јер представља успешан пионирски експеримент бетонске параболичне конструкције, једини те врсте у региону, носећи епитет "генијалне градње" свог америчког узора који је оставио видан траг у светској архитектури XX века.


Архитектонска струка у Србији још једном је изгубила битку са "инвеститорским урбанизмом", овај пут оставши без јединственог, вредног културно-историјског дела. Нови шопинг центар краткорочно ће задовољити потребе грађана, а пре свега инвеститора, уз велику цену. Србија је изгубила вредно културно добро - монумент високоразвијене технологије и напредне архитектуре, које нас је сврстало у светску елиту. Још једном смо ради кратковидости и неразумевања појединаца лишени сведочанства свог историјског културног идентитета. Трагично је што је ово само један у низу сличних случајева.

Коментари (1)