НАРОДНИ музеј у Београду који чува више од 450.000 предмета из свих епоха развоја културе на овом простору, данас обележава 176 година од оснивања. Наш најстарији државни музеј основан је указом тадашњег министра просвете, књижевника Јована Стерије Поповића.

Било је предвиђено да се ове године 10. мај обележи међународним пројектом "Требениште", односно поставком која би после више од сто година од открића некрополе код Охридског језера, први пут објединила налазе које чувају Археолошки музеј у Софији, Археолошки музеј Републике Северне Македоније, Музеј у Охриду и наш Народни музеј, као и истраживања стручњака из све три државе. Ови планови су одложени због избијања пандемије вируса корона, али поводом обележавања Дана Народног музеја, припремљена је виртуелна изложба "Требениште", са експонатима који се чувају у збирци ове институције. Од данас у подне, она ће моћи да се "обиђе" на музејском веб-сајту.

Дан Музеја, сваке године је прилика да се ова установа захвали свима који подржавају њен рад на очувању културног наслеђа. Уз многобројне појединце и институције, који су пружали помоћ у разним областима, посебно место имају дародавци. Ове године захвалнице су припале професорки Радмили Милентијевић, која је донирала специјалну витрину у којој се излаже Мирослављево јеванђеље, Слободанки Стојаковић, која је поклонила археолошке предмете за неколико музејских збирки, Чаславу Миленковићу, који је даривао бронзани прстен и секиру од гвожђа за археолошку збирку позног средњег векa.

Међу дародавцима којима су припале захвалнице је и професор Јелена Тодоровић, али и Народна банка Србије, Бланда Бужан из Рима, сликар Здравко Вајагић, Александар Јоксимовић, Бранка Миловић, Димитрије Дишко Марић, Александра Нитић, Велимир Опарушић.

БУКОВАЦ И ЈОВАНОВИЋ

КАО "поклон" за ову годишњицу публика је добила још две виртуелне поставке - изложбу слика Влаха Буковца из колекције Народног музеја и "Слике Балкана" Паје Јовановића. И ови програми реализовани су у сарадњи са платформом VR All Art.