Донатела Финокјаро за Новости о филму Упркос магли и сарадњи са Паскаљевићем: Сусрет са Гораном је био УМЕТНИЧКИ

Радмила Радосављевић

субота, 09. 05. 2020. у 10:28

Донатела Финокјаро за Новости о филму Упркос магли и сарадњи са Паскаљевићем: Сусрет са Гораном је био УМЕТНИЧКИ

Глумица Донатела Финокјаро/Фото Промо

Ексклузивни интервју, за "Новости", са Донателом Финокјаром, једном од звезда италијанске кинематографије, објављујемо пред светску телевизијску премијеру филма "Упркос магли"
ПОСЛЕ премијерног приказивања и великог успеха на светским фестивалима, филм "Упркос магли", који је Горан Паскаљевић снимио у Италији, са италијанским глумцима и копродуцентима, на италијанском језику, испраћен је овацијама и 7. марта, на овогодишњем Фесту. Ново остварење које је Паскаљевића још једном потврдило као значајног европског филмског аутора са интернационалном каријером, на Фесту је требало да представе славни италијански глумци - Донатела Финокјаро и Ђорђо Тирабаси, који играју главне јунаке, и мали натуршчик Али Муса Сархан. Због изненадних околности пандемије која је прво стигла у Италију, наша публика, нажалост, није имала прилику да их поздрави.


Ексклузивни интервју, за "Новости", са Донателом Финокјаром, једном од звезда италијанске кинематографије, објављујемо пред светску телевизијску премијеру филма "Упркос магли", која је заказана на Првом програму РТС у суботу, 9. маја, у 23 сата.


- Имали смо авионске карте за Београд, све је било договорено да се сретнемо са гледаоцима Феста, али нисмо могли да дођемо. Путовање је отказано, јер се то све догађало пред потпуно затварање Италије, што је за мене било врло изненађујуће и неочекивано. Сада користим прилику да у вашем листу поздравим Београд и његову публику - каже глумица која је остварила изузетну каријеру у сарадњи са најславнијим редитељима данашњице - Марком Белокијем, Ђузепеом Торнатореом, Вудијем Аленом, Марком Џексоном...


Донатела Финокјаро је играла са звездама попут Тонија Гамбина, Роберта Бењинија, Монике Белучи, Роберта де Нира, Алека Болдвина, Пенелопе Круз, Бена Кингслија... у филмовима који су били италијански кандидати за Оскар, који су отварали фестивале у Венецији, Риму, Кану, били приказивани у Берлину, Торонту, на Санденсу... О томе колико јој је важан филм "Упркос магли", велика уметница истиче:


- За мене је познанство са Гораном Паскаљевићем важно. То је био уметнички сусрет, и пре свега људски. Свидео ми се његов начин снимања и рада са глумцима - он је редитељ који на сјајан начин, са мало речи, описује емоције твог лика и сцене. Много сам научила из његовог начина рада. Паскаљевић је велики маестро!
Јунакиња коју игра у дирљивој породично-друштвеној драми "Упркос магли" одушевила је и расплакала бројну публику Феста, а Донатела је у разговору за наш лист овако описује:


- Валерија је емотивна и грађански опредељена жена, која у ово време сурове моћи новца, капитала, борбе за егзистенцију и јачања деснице још увек поседује оно најдрагоценије у човеку - осећај емпатије. Људи су данас готово заборавили на солидарност, а управо нам је ова пандемија показала да без узајамне помоћи не можемо да живимо. Валерија има ту емоцију у себи.У реалности, међутим, мало ко је тако позитиван. Осетила сам на својој кожи да нису сви спремни да буду солидарни. Свако штити оно што поседује, иако има поштовање за оне који немају, али нико не жели да изгуби своје приоритете и сигурност због неких других људи. У овом нашем свету, нажалост, нема само добра, преовлађује егоизам малобројних који управљају новцем и капиталом, и све функционише из њихових интереса и задовољства - каже Донатела.На питање да ли ће савремени свет схватити лекцију солидарности коју нам је пандемија донела, она не гледа оптимистички:


- Надам се да вирус може да поправи овај болесни систем, али не верујем превише у то. Када се све смири, опет ће све бити исто. Жао ми је, али то је мој поглед на свет. Можда је мало песимистички, и волела бих да нисам у праву и да грешим - истиче популарна италијанска глумица, наводећи да оно што ми данас живимо врло аутентично описује филм симболичног наслова "Упркос магли".


- Магла је у овом филму и метафора ксенофобије, једног света који је изгубио доброту и нежност. Паскаљевић на много начина, и из дубоких слојева, осветљава многе "магле" наших живота. Све оно што се правимо да не видимо, а што је, упркос свим "маглама" које се стварају, ипак јасно видљиво. А то су, поред одсуства емпатије и ксеонофобије, и нетрпељивост према сиромашнима, неразумевање и лицемерје тамо где не би смело да их буде - у нашим сопственим породицама, цркви - каже Донатела.Паскаљевићеву бескомпромисну друштвену и политичку "анализу" која је у филму "Упркос магли" испричана племенито и топло, део италијанске јавности сматра врло критичном, много више него што се то очекивало од једног "гостујућег" редитеља.


- Ксенофобија је у Италији и у свету друштвена куга. Како се привићи на такво друштвено понашање? А и то је врста изопачености људи на коју смо, нажалост, навикли. Борим се против тога како могу, учествујући у грађанским кампањама и иницијативама за солидарност, али то није довољно.


Делом свог ангажмана, како објашњава, она сматра и учествовање у филмовима као што је "Упркос магли".


- Валерија је за мене била веома тежак лик. Она је крхка, религиозна, са дубоким болом у себи, и на врло дирљив начин нам открива свет жене која је изгубила сина. Спремна је да усвоји дечака Мухамеда - емигранта, који је остао без родитеља, и за своју срећу се бори против свих, средине, породице из које потиче, цркве. Њена прича нема хепиенд, као што се то углавном догађа и у реалном животу. Данас се суштинска потреба човека да буде добар поставља као нешто недопустиво, али то неке дивне људе, попут Валерије, не спречава да и даље сањају свој сан о срећи - истиче италијанска глумица Донатела Финокјаро.


ВРЕДНОСТ СВАКОДНЕВИЦЕ


ДОНАТЕЛА је лауреаткиња награда "Ана Мањани", "Марчело Мастројани", канског "Глобо д'оро". О времену изолације, у којем су снимци на друштвеним мрежама сведочили о непревазиђеном ренесансном духу Италијана који су на својим терасама приређивали уметничке догађаје, она каже:


- Још не могу да схватим оно што се десило у мојој земљи и у свету. Али, прихватила сам да је изолација искуство које смо, очигледно, морали да прођемо, и да је оно једини излаз. Увек треба тражити позитивне стране у тешким догађајима. Свет се, као никада раније, овом изолацијом очистио од загађења. Верујем да би недељу дана карантина, повремено, користило свакој земљи. Тако бисмо открили вредности здравог живота, без стреса, мука свакодневице, а пре свега, без пословних обавеза.


АУТОРСКА ЕКИПААУТОРСКУ екипу остварења "Упркос магли" чине Филип Давид и Марко Алеси, који заједно са Паскаљевићем потписују сценарио, директор фотографије Милан Спасић, композитор Влатко Стафановски, монтажер Урош Тимотијевић, а у њему се појављује и наша глумица Тамара Алексић. Уз Србију и италијански РАИ, копродуценти су и Француска и Македонија. Светско премијерно телевизијско приказивање овог филма на нашем jавном сервису, без финансијске надокнаде, обезбедили су његов српски дистрибутер "Октобар филм" и Горан Паскаљевић као копродуцент. "Упркос магли" ће бити емитован без уобичајених прекида рекламним садржајима.