Кокини интимни предели: Изложба у Крагујевцу

М. А. К.

07. 05. 2020. у 08:46

Кокини интимни предели: Изложба у Крагујевцу

Акварел Бока которска / Фото промо

Камерна изложба радова на папиру које је Никола Јанковић оставио Крагујевцу. Изложено је 25 цртежа и акварела, градских и пасторалних призора

ДАНЕ Крагујевца, ове године увеличава и изложба из легата који је свом граду завештао вајар и чувени професор Факултета ликовних уметости Никола Кока Јанковића (1926-2017), а за кога је надлежан тамошњи Народни музеј. Из ове јединствене баштине, која од краја прошле године има и сопствени "кров над главом" (здање које је пројектовао архитекта Зоран Гагић), наменски је осмишљена поставка цртежа "Пејзажи: урбани и рурални, цртежи и акварели".


- Јанковићев аналитички приступ скулптури огледаo се у бројним студијама, цртежима и скицама које су претходиле коначној реализацији вајарских дела, па тако збирка цртежа легата броји више 1.100 јединица - прича историчарка уметности Катарина Бабић, виши кустос, задуженa за Јанковићев легат.


Цртеже је, каже, радио пером, оловком, угљеном и четком, а његови радови на папиру тематски су били разноврсни - портрети, фигурација, мртве природе и пејзажи.


- Своје стваралаштво Јанковић је базирао на узорима европског културног наслеђа, а пре свега француске уметности. У духу те традиције пејзажи идентификују однос човека према спољном свету. Импулси из стварности преламали су се кроз уметникову "унутрашњу призму" рефлектујући његове импресије и расположења на дела. Он је кретао од реалности и у њу се враћао - додаје Бабићева.


Радови малог формата, како истиче, настали су на отвореном, и указују на тренутке у којима је уметник преносио своје импресије и визије предела:


- Изложено је 25 цртежа и акварела, градских и пасторалних призора, изведених графитном, оловком у боји, лавираним тушем, фломастером, као и воденим бојама. Ова дела настала су у периоду од 1945. до 1997, а приказани су предели који су уметнику интимно много значили: родитељска кућа у селу Брезови, стари Крагујевац, језеро Бубањ, Призрен, Бока которска. Са једног неуобичајеног аспекта пасторални и градски предели пружају јединствен увид у развој уметничког проседеа Николе Јанковића од реалистичког до модерног израза, од миметичких до апстрахованих приказа - закључује Катарина Бабић.


Никола Кока Јанковић


ДО СРЕДИНЕ ЈУНА


ЗБОГ ванредног стања изложба није имала свечано отварање, а биће постављена у Галерији Николе Коке Јанковића до 15. јуна. По укидању ванредног стања, посетиоци ће моћи да је виде од уторка до петка, између десет и 16 часова, а Радио-телевизија Крагујевац ће у оквиру програма емитовати стручно вођење кроз поставку, као и кратак видео са изложеним делима.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације