„Посрбљују хрватског писца како би доказали да је Дубровник српски град“: Едиција Матице српске изазвала бес у Хрватској

Ј. КЕРБЛЕР - Д. МАТОВИЋ

среда, 06. 05. 2020. у 09:59

„Посрбљују хрватског писца како би доказали да је Дубровник српски град“: Едиција Матице српске изазвала бес у Хрватској

Миро Вуксановић са књигама из едиције

Проблем настао због објављивање дела Марина Држића у "Десет векова српске књижевности". Вуксановић: Поштујемо све, али стара дубровачка књижевност део је заједничке баштине
ОБЈАВЉИВАЊЕ дела Марина Држића у едицији "Десет векова српске књижевности" коју припрема и публикује Матица српска изазвалo је бес хрватске јавности и покренулo нови талас пребројавања крвних зрнаца старих књижевника. Сабране драме творца "Дунда Мароја" објављене на ћирилици у 11. колу познате Матичине библиотеке изнервирале су хрватске теоретичаре књижевности, који сматрају да је реч о "посрбљену хрватског писца" са циљем доказивања како је и Дубровник српски град.

Уредништво едиције "Десет векова српске књижевности", међутим, тврди да се поштује правило двојне припадности, како обласних књижевности, тако и појединих писаца, из времена словенског језика. Научно објашњење, тако, гласи: посматрана као историјска категорија, дубровачка књижевност је - и хрватска и српска.

Није први пут да се Хрвати буне због едиција великана српске књижевности. Мета актуелне кампање је уредница овог издања Злата Бојовић, секретар Одељења језика и књижевности САНУ, којој се после објављивања књиге "Историја дубровачке књижевности", спочитава да је направила каријеру "својатањем хрватских писаца".

БЕЗ ПОЛИТИЗАЦИЈЕ НАУКЕ ВУКСАНОВИЋ наглашава да свака политизација науке доноси штету, али и да ће посао бити настављен према плановима.
- Придржаваћемо се начела која су објављена у свакој књизи првог кола. Нећемо се никоме мешати у склапање властитог књижевног корпуса, па у томе очекујемо равнотежу. И нећемо преко медија водити распирујућу расправу - каже Вуксановић.

Хрватска историчарка књижевности Славица Стојан Србију, па и Матицу српску, оптужује да књижевност насталу на тлу Дубровника назива дубровачком књижевношћу, "одвајајући је од хрватског бића". Разлог за то, је, како тврди, комплекс помањкања ренесансе и барока у српској културној историји.

Академик Миро Вуксановић, за "Новости", каже да се уредништво антологије држи непромењеног става о српској књижевности, који је формиран у последњих сто година:

- Када је реч о дубровачкој и бококоторској књижевности ренесансе, барока и просвећености, сматрамо их делом заједничке баштине. Поштујемо притом њихову пуну сродност са источнохерцеговачким говорима, а то значи да су изворно настале на народном штокавском, а не на чакавском и кајкавском наречју. Отуда и наше издање песништва Дубровника и Боке.

Вуксановић наводи да уредништво едиције "Десет векова српске књижевности" не прихвата разграничење дела насталих пре више векова по данашњим границама:

Марин Држић

- Погрешно је по садашњим политичким и националним атрибуцијама разврставати дубровачку и бококоторску књижевност. Оне су заједничко наслеђе старијих народних говора, односно штокавског наречја као основе савременог књижевног српског језика.


ДА ЛИ ЈЕ ТЕСЛА РОЂЕН У ХРВАТСКОЈ?

СЛОЖЕНОСТ српско-хрватских односа тема је коју је наметнуо и онлајн час из српског језика за основце у коме је као место рођења научника Николе Тесле наведена - Република Хрватска. - Дете је пратило наставу и када је дошла на ред ова лекција скренуло нам је пажњу да је учитељица рекла да је Тесла рођен у Хрватској. Ми смо њега другачије учили, говорили смо му да је наш познати научник Србин који је рођен у Лици - каже отац једног другака који се јавио нашој редакцији. Као завичај славног научника у литератури се најчешће помиње Лика, или Војна крајина као специфични појам који се везује за Аустријско царство, односно потоњу Аустроугарску. (Љ.Б.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Kosmajac

06.05.2020. 10:38

Hrvatska je potpuno prisvojila i tamo se Ivo Andric predstavlja kao jedini njihov pisac Nobelovac - ja skoro u jednoj repor.videh i njegova originalna dokumenta -licna karta ,vojna knjizica i partijska knjizica gde pise da je Srbin .Zasto Srbija uporno cuti ?

Херцеговац

06.05.2020. 11:13

Хрвати су народ који се људи не стиде а Бога се не боје. (Дучић).

luda mara

07.05.2020. 00:00

Mislim da sam sokorana da je nekome palo na pamet da Marina Drzica proglasi srpskim piscem i to zato sto je bio dubrovcanin.Vecu glupost davno nisan cula.Po tom kriterijumu Tesla je hrva jer se rodio u hrvatskoj,takode i Andric jel su mu roditelji hrvati,itd,itd.Na ovim prostorima gluposti nikad nece prestati!

Kamilica

07.05.2020. 11:13

Kakve istorijske veze imaju Dubrovnik i Hrvatska? Nikakve! Dubrovcani su postali Hrvati po pravilu da su svi juznoslovenski katolici deo hrvatskog plemena. Ista situacija je sa katolicima u Slavoniji i u Bosni. Tko ne vjeruje moze si uraditi dnk test.

Mostarac

07.05.2020. 12:08

Kosmajac i Luda Mara, Ivo Andrić, po sopstvenim riječima, je rođen kao Hrvat i katolik, posle 1918. osjećao se i izjašnjavao kao Jugosloven i ateista, a posle 1945. i "svega što se desilo srpskom narodu" (njegove riječi) kao Srbin. Pisao je na srpskom, i opet po njegovom ličnom opredjeljenju pripada srpskoj i samo srpskoj književnosti.

Raca Milosavljevic

07.05.2020. 12:27

ovi sto su reagovali po sluzbenoj duznosti njima nije ni zameriti ...antisrpska histerija i paranoja i falsiranje istorije nikada nije prestajalo...a tek pojedini komentatori to je uzivanje kako mesaju pojmove ...strasno i jadno ...

Вук Шетоња

07.05.2020. 12:34

Вукасовић је у праву - Држић је заједничка баштина и нема разлога да га се одричемо. Сами Дубровчани себе нису држали за Хрвате. Зашто би, иначе, баш у делу Дундо Мароје, постојала особа "Гулисав, Хрват"?. Јер је и био (за разлику од Дубровчана) Хрват. И није Држић једини. О коме пише Гундућић у Осману? ("Стјепан Урош и остали од Немањић куће цари"). Хрват би, ваљда, тему тражио у "тисућљетњем краљевству". Али то не значи да је Дубровник наш. Нити ће икад бити: тамо, одавно, не воле Србе...

mimi

07.05.2020. 13:03

Hrvati se bune, a oni pohrvatili koga su stigli. Teslu, Maradonu, Ruđera Boškovića, Slavicu Eklston,... Neka malo i oni vide kako je to kad se svojata hobija radi.