СРПСКО народно позориште претходних дана одржало је неколико успешних мини концерата на неколико локација у граду, а синоћни, последњи, одржан је на углу Булевара ослобођења и Пап Павла, уз подршку Полицијске управе Нови Сад.Осам чланова оркестра и двоје солиста, уз диригента из Италије током викендаизвели су полусатне концерте популарне оперске класике и неизоставну нумеру Bella ciao.


Свако вече тачно у 19 часова, када иначе и почињу оперске представе у нашем најстаријем театру, почињали су концерти, поздравом: "Добродошли у Српско народно позориште, Како ви не можете код нас, ми смо одлучили да дођемо вама. Молимо вас да искључите ваше мобилне телефоне и само овога пута, супротно свим правилима позоришта, узмете пиће и грицкалице. Чекамо вас на балкону".


Одзвањали су умилни звуци Подбаром, Лиманом, Детелинаром и Булеваром, где су се држали концерти за станаре који су концерте посматрали са својих балкона, али и за бројне старије суграђане који су имали дозволу да изађу на улицу за време полицијског часа.


- Освежили су ми дан. Ово је предивно - казала је једна старија Новосађанка која се нашла на углу Булевара ослобођења и Улице Пап Павла, док је њен супруг додао да је пријатно изненађен, и да је музика мелем за душу.


Станари околних зграда са прозора или балкона посматрали су, тапшали, чак и певали у неким моментима док су се низале нумере, од Моцартове Мале ноћне музике, преко Хабанера из Кармен у извођењу Јелене Кончар, првакиње СНП-а, до популарне Bella ciao, којом су станари музичаре вратили на бис.


- Ја сам добила црвену мушкатлу од једне баке са другог спрата која је после Хабанере била одушевљена, и све време је играла и када сам ја завршила послала ми је пољубац и ишчупала једну мушкатлу и бацила ми - испричала је првакиња опере СНП.


Италијански диригент, маестро Андреа Солинас је рекао да музика мора да настави да живи, упркос дистанци и мерама предострожности.


- Аплауз је тако једноставан начин ослобађања емоција, треба да нас подсети колико је уметност моћна - казао је италијански маестро.- Ми нисмо лекари који могу да помогну да се вирус порази, али сам уверен да сада, више него икада, треба поново да откријемо колико су здраве и лепе емоције које нас наводе да се надамо да ћемо се ускоро вратити у нормалан живот.