НАРОДНО позориште у Београду за предстојеће празнике припремило је богат програм инспирисан Шекспировим делом: за љубитеље драме, опере и балета, сваке вечери (од 30. априла до 6.маја) емитују се представе од 21 час (недељом и у матине термину у подне), на YouTube каналу националног театра.

Реч је о архивским снимцима, међу којима су и остварења која су била на репертoару пре много година, па ће тако публика имати прилику и да се присети неких антологијских сцена које су обележеле историју овог позоришта.

Програм почиње представом „Ричард Трећи“ с Микијем Манојловићем у насловној улози и режији Виде Огњеновић, а наредне вечери на репертоару је најславнији наслов енглеског класика - „Хамлет“ и ансамбл предвођен Слободаном Бештићем, у редитељском читању Иване Вујић. Љубитељи балета уживаће у делу Сергеја Прокофјева „Ромео и Јулија“ и кореографији Димитрија Парлића, а онда и у „Укроћеној горопади“ ( режија Владимир Јевтовић) у којој су се први пут појавиле садашњe звездe куће - Наташa Нинковић, Нелa Михаиловић, Борис Пинговић и Небојшa Дугалић.

После ове драмске представе, на програму је опера „Отело“ Ђузепеа Вердија (режија Паоло Бајоко),а наредне вечери и „Хенри VI“ (поставка Никите Миливојевића) , једина представа која је у историји нашег позоришта изведена на чувеној сцени Глоб театра у Лондону. За крај Шекспировог циклуса Наодно позориште одлучило се за наслов са почетка – нову верзију „Ричарда Трећег“, овог пута са Игором Ђорђевићем у главној улози и редитељском читању Снежане Тришић.