Хиљаду година у двеста књига: Изашло 11. коло антологије српске књижевности

Д. БОГУТОВИЋ

уторак, 28. 04. 2020. у 10:22

Хиљаду година у двеста књига: Изашло 11. коло антологије српске књижевности

Mилутин Бојић, Станислав Винавер, Драгослав Михаиловић, Матија Бећковић и Миро Вуксановић Фото С. Јегдић

Упркос епидемији, објављено једанаесто коло антологије едиције "Десет векова српске књижевности". Вуксановић: Намера нам је да прикажемо развитак и континуитет литерарне речи од 12. века
У ОВО туробно време пандемије због које и култура дише на шкрге, ево једне лепе и охрабрујуће вести: недавно је из штампе изашло 11. коло, у 11 књига, Антологијске едиције "Десет векова српске књижевности". С правом изашлу на глас као највећи подухват у историји српског издаваштва, едицију објављује Издавачки центар Матице српске, а до сада је укупно штампано 113.000 примерака књига са 45 милиона страница.
У овом колу пред читаоцима су све драме, у једној књизи, Марина Држића, и то први пут на ћирилици, антологија грађанске поезије - песме из рукописних збирки из 18. и 19. века, студија Станислава Винавера о Лази Костићу, књига са романима, приповеткама, путописима Милутина Ускоковића, Вељка Милићевића, Григорија Божовића и Драгослава Михаиловића (у два тома). Своје место у колу нашле су и песме, поеме, драме и есеји Милутина Бојића, Тодора Манојловића, Десимира Благојевића и Матије Бећковића. Прва књига савременог писца, Љубомира Симовића, објављена је пре две године, а сада су то дела Бећковића и Михаиловића, којима су обележени њихови јубилеји, 80, односно 90 година живота.

- Антологија је покренута с намером да прикаже целовит развитак српске књижевности по новим мерилима и сазнањима, да прикаже континуитет литерарне речи од 12. века који је почетни до 21. века који је десети у низу. Дакле, од усмене и житијске књижевности до савремених књижевних жанрова. Реч је о послу који несумњиво има национални значај - каже, за "Новости", академик Миро Вуксановић, главни и одговорни уредник и покретач едиције.

Заступљени су, истиче саговорник, писци чије књиге обележавају време у којем су настале, без разлика на којем облику и на којем наречју српског језика су писане, у било којој земљи где су Срби живели или сада живе. Једини критеријум који се примењује јесте вредност која је утврђена и потврђена у књижевној историји или на нов начин установљена.

- Главни циљ антологије није само књижевни, већ и културолошки, и лексички, и образовни, и научни, и показује како се међусобно допуњују и увећавају цивилизацијски слојеви од којих је сваки важан. Књиге се објављују на језицима на којима су написане, на свим предвуковским облицима српског језика, као и књиге новије српске књижевности пре и после Вука, али увек по савременом правопису. До сада је објављено 160 наслова, а требало би да буде укупно 200 - каже Вуксановић.

Све књиге, иначе, урађене су по истом моделу: садрже предговор, увек писан за ову прилику, избор из дела писца, хронологију живота аутора, селективну библиографију, напомене и критике које су раније објављиване о том писцу. Оваква концепција јасно говори да је реч о научном издању, али веома доступном свим читаоцима, историчарима књижевности, критичарима, писцима...

- Ово ново коло изашло је у ово несрећно време пандемије. Успели смо књиге да објавимо, али не можемо да их шаљемо, да крену у живот јер тренутно за то нема услова. Надамо се да ће ове књиге кренути на пут што пре - закључује Вуксановић.

УГЛЕДНИ ПРИРЕЂИВАЧИ

НА КЊИГАМА из ове едиције до сада је радило 60 истакнутих књижевних зналаца, а ново коло приредили су: Злата Бојовић, Горан Максимовић, Биљана Мичић, Марија Благојевић, Радивоје Микић, Александар Пејчић, Бојана Поповић, Јован Делић и Миливој Ненин.
Едиција је, иначе, добила награду за издавачки подухват на прошлогодишњем Сајму књга у Београду и ове године награду "Григорије Возаревић", коју додељује Библиотека града Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Boki

28.04.2020. 13:50

Честитам и чекам своје књиге као претплатник од почетка.То је велики споменик српске књижевности.

Goran

29.04.2020. 01:03

Ne zaboravite Aleksu Santica a i antologiju romana za decu i mlade. Hvala.

Noske

29.04.2020. 09:57

Шантићева књига је у припреми, антологија књижевности за децу и младе објављена је у две књиге, а има још наслова из те области.

Kojic D Brana

02.05.2020. 12:03

A sto je zaboravljen Stevan Jakovljevic. Asto je zaboravljen M Baranin... Oni su realnije opisivali nasu istoriju i kulturu od Simovica a nisu u ovom spisku...