НАЈПОПУЛАРНИЈИ глумци национаног театра ускоро ће на телевизијским екранима почети да читају лектиру за наше школарце: Нела Михаиловић припремила је Исидору Секулић, Иво Андрић је "задатак" за Небојшу Кундачину, Оскар Давичо за Александра Срећковића, а Матија Бећовић за Вука Костића. Овај пројекат настао је у сарадњи националног театра са министарствима културе и просвете.


Иначе, током ванредног стања Народно позориште у Београду успело је не само да одржи већ и "премаши" месечни репертоар: за мање од месец дана (од 18. марта до 15. априла) "извело" је тридесет једну драмску, оперску и балетску представу.


Први смо међу колегама почели са "стримингом", а број посета нашег јутјуб канала достигао је двеста двадесет хиљада - истиче управница националног театра Ивана Вујић, подвлачећи црту испод једног несвакидашњег месеца у раду куће. - Број гледалаца се по представи кретао од две до двадесет хиљада. Нарочито је узбудљиво што нам се јављају људи из Аустралије, САД, Канаде, па и Африке, а да неки од њих никада нису "уживо" имали прилику да виде ни једну од наших представа. На њихов изричит захтев репризирали смо Нушићеву "Госпођу министарку" (режија Јагош Марковић), која је и током премијерног и током репризног извођења била веома посећена: видело ју је више од једанаест хиљада посеилаца.


Чланови националног театра су са својом публиком ових дана су у сталном контакту преко друштвених мрежа, зато са задовољством истичу да су отворили својеврсну платформу и за друге континете.


- Једини смо српски театар који сваког дана "игра" представе, понекад два, чак и три пута - каже Ивана Вујић. - Пуштамо, такође, интересантне архивске снимке. Тако ће публика, између осталог, после празника моћи да види драмску представу "Коштана" са Уснијом Реџеповом, а желимо да прикажемо и опере са примадоном Радмилом Бакочевић и неке од наших најпознатијих балетских извођења. Да би дживљај био потпун, гледаоцима смо омогућили да виртуелно обиђу цело наше здање: виде спољну архитектуру, упознају ентеријер, а онда и да "уђу" у салу и одгледају представу.