Преминуо аргентински уметник Хуан Хименез: Одлазак творца раскошних светова

М. Н. М.

06. 04. 2020. у 00:24

Преминуо аргентински уметник Хуан Хименез: Одлазак творца раскошних светова

Хуан Хименез

Легендарни аргентински уметник умро је од последица вируса ковид 19
МАЕСТРО Хуан Хименез, на чијем су доласку у нашу земљу дуго и предано радили његови овдашњи издавачи и прегаоци из света стрипа, још једна је жртва најновије пошасти којој сведочимо. Легендарни аргентински уметник умро је од последица вируса ковид 19, оставивши нам своје визуелно раскошне свемирске опере чији ће читаоци још дуго славити мајсторство и машту аутора. Новом нараштају цртача (п)оставио је прави домаћи задатак, јер нимало није лако достићи умеће визуелне нарације овог Аргентинца, који је студирао у Барселони, а потом задужио европски стрип.

Хименезов репортер Лео Роа, који у истоименој футуристичкој причи путујући кроз простор и време налеће на свемирске пирате, галактичке терористе и најразличитија створења из маште аргентинског мајстора, доступан је нашим читаоцима у интегралном издању новосадског "Комика" - који је осим стрипа "Лео Роа" објавио и комплетан серијал "Четврта сила" у два интеграла.

Култну сагу о Метабаронима, коју је Хименез стварао са великим Жодоровским од 1992, на српском смо најпре читали у издању "Белог пута", а ту величанствену епопеју о династији непобедивих ратника и истински чаробну књигу из пера мајсторског двојца, прошле године (поново у два интеграла, луксузније опремљену и драгоценим садржајима допуњену) је репризирала и новосадска "Чаробна књига". Хименез је осамдесетих година постао познат и по раду на цртаном филму "Хеви метал", али и по кратким причама "Временски парадокс", које сврставају међу његова најбоља дела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације