ПОД паролом "Остани код куће" проводе дане у својим домовима и сви наши уметници, покушавајући да као и остали сународници пронађу занимљиве садржаје, одрже кондицију и сачувају здравље . Није лако онима чија "кућа увек путујућа". Ипак, нове околности приморале су их да нађу начина да креативно испуне време, направе планове за дане које су пред нама, али и оне што их зовемо "кад све ово прође"... За уметнике (као и спортисте) веома је важно да остану у форми, тако да ни у доба короне нема опуштања.

Слободан Стефановић, првак позоришта на Tеразијама: MИСЛИТЕ НА ВАШУ ЛИНИЈУ, ПРОЋИ ЋЕ И ОВА ИЗОЛАЦИЈА

Слободан Стефановић, првак Позоришта на Теразијама, кога на сцени јединог музичког театра гледамо у мјузиклима "Фантом из Опере", "Мама миа", "Продуценти", "Зона Замфирова", освојио је гледаоце и својим кулинарским специјалитетима као Мистер кичен, у истоименој емисији. Како проводи дане у којима не може ни да игра ни да кува?

- Једино што ме мучи је алергијски ринитис, па кијам као луд! То је моја стара бољка. Кад крене цветање, трава, цвеће. Због тога ми је добродошло што сад не могу да излазим, али чим отворим прозор... - искрен је Стефановић. - Трудим се да проводим време квалитетно. Дао сам отказ на ТВ Нова С, прелазим у другу кућу у којој ћу, такође, радити кулинарски програм. Осмишљавам и нову концепцију емисије, нешто сасвим ново на телевизији која се тек отвара. Пошто сам цео живот у спорту, радим разноразне вежбе по кући - са теговима од по десет кила, сваког дана, и неке кружне тренинге.

Наш саговорник истиче да је са најближима често на видео-позиву, јер му је лакше да преброди тренутну ситуацију кад непосредно комуницирају:

- И тако, инхалирам се, кувам, осмишљавам нове рецепте. Покушавам да останем позитиван колико могу, одупирем се негативним коментарима на друштвеним мрежама и трудим се да све што "качим" буде лепо и позитивно. Мислим да тако могу да донесем неку радост и пратиоцима и себи. Не предајем се: правим планове за летовање, јер ја сам зависник од путовања. Претпостављам да нећу отићи ван земље овог лета, па сада гледам шта то наша Србија може да понуди. Знам да има дивних места, доста сам их и обишао. Проналазим оно што још нисам видео, тако бих желео да обиђем Стару планину. Имам на уму и Тару, неки кајакинг, рафтинг. Све ме интересује.

Симпатични глумац "поверава" нам и да је избацио седам џакова непотребних ствари из куће, које су му само заузимале простор.

Како каже, сада се лакше дише, будући да се ослободио и старих ЦД-ова, часописа, гардеробе, "начетих" чарапа...

- На режиму сам исхране који подразумева мало више протеина, уз смањене угљене хидрате. Једем једноставна јела: гриловану пилетину са пуно поврћа, јаја са сланиницом ујутру, а увече немасни сир. Таква исхрана је пожељна јер не гоји, што би се лако у оваквим околностима могло десити. Морамо да оснажимо свој имунитет, потребно је избацити и све вештачке шећере - подучава нас мајстор кухиње. - Ако витамин Ц не можемо да уносимо кроз храну, онда би било добро узети један грам у виду суплемената. Што мање белог брашна, уместо њега треба користити хељдино и спелтино. Рецимо, кус-кус је фантастичан, а врло је редак на нашим трпезама. Битно је да се правилно хранимо и, наравно, да се не улењимо. Морамо мислити на лето и како ћемо изгедати после изолације.

Даница Ристовски, првакиња Београдског драмског: MOJ ЛАЗА И ЈА ЧЕКАМО ПРВО УНУЧЕ


Све представе првакиње Београдског драмског Данице Ристовски сада су "на чекању", али је зато из вечери у вече гледамо у серији "Игра судбине" на ТВ Прва.

- Како дани пролазе, тако проналазим неке ћошкове по кући и почињем да их сређујем. А од пре недељу дана редовно спроводим и план: ујутру обавезно радим мало фискултуре, попијем кафу и направим распоред активности. Пратим вести, не излазим често из куће (сваког петог дана) и позивам све ваше читаоце да остану у својим домовима да би после мирно живели! Неопходно је да нам морал буде на висини. Лепе шетње нас тек чекају. Будимо мудри и паметни, останимо код куће.

С добрим "распоредом часова" корисно и забавно испуни се већи део дана, па наша глумица увече гледа омиљене серије и планира списак књига које ће да прочита:
- На каналу Епик драма редовно пратим "Версај" и "Полдарк", а трудим се да ми не промакне неки премијерни филм на телевизији. Припремила сам две књиге за читање, обе је написао Ирвинг Стоун: једна је о Ван Гогу - "Жудња за животом", а друга о Камију Писароу, једном од најпознатијих пејзажиста - "Дубина славе". И ту се не завршава моје задовољство. Док читам о животу сликара, тражим њихова дела, гледам и размишљам, тако се мало напајам уметношћу. Зовем пријатеље, другарице, рођаке, децу. Треба бити скроман и радовати се ономе што долази после овога.

Даница Ристовски је од младости у доброј форми. Има ту генетике, а богами и дисциплине. Води рачуна о свему, не само о килажи, већ и о кондицији:

- Радим вежбе Џејн Фонде, које знам већ четрдесет година, мада их нисам дуго понављала. Сада сам се вратила тим вежбама, али сам их прилагодила мојим годинама. Реч је о чувеној Фондиној књизи Wоrk out. Била је својевремено хит у целом свету и ја сам је давно купила, практикујући вежбе за цело тело - комплетно, од врата до трбушних мишића. Увек сам, на неки начин, била у додиру са физичком активношћу иако никад нисам била од оних који ће да устану у шест ујутро да тренирају. Ипак, мислим да човек у сваком животном добу треба мало да се бави својим телом. Поготово ми који смо у годинама. Зашто да не? Важно је да се одржи еластичност, свака вежбица је добродошла. Џејн Фонда је у доброј форми и са 80 година, а њен програм је и даље актуелан. Само треба радити полако.

Док пролазе дани у изолацији, Даница мисли и о ономе што је чека. Између осталог, о снимању нове серије "Дрим тим" (за коју је текст написао Милош Радовић), у продукцији куће "Зилион".

- Надам се да ће бити настављено и снимање серије "Игра судбине". Ту су и моје представе у БДП. Добри планови и жеље увек су мотивација да човек издржи оно што мора и да настави живот тамо где је стао. И, наравно, радујемо се принови - Лаза и ја добићемо прво унуче. Мој млађи син Јован чека бебу, то је додатни мотив да све издржимо и будемо стрпљивији.

Вјера Микић Мирановић, примадона београдске опере: ПЕСМА И СМЕХ СУ ЛЕК И У ОВА ТЕШКА ВРЕМЕНА

Примадона Београдске опере Вјера Микић Мирановић на сцени Народног позоришта остварила је током четврт века најлепши низ популарних наслова и главних улога у операма "Тоска", "Аида", "Дон Карлос", "Мадам Батерфлај", "Трубадур", "Боеми", "Моћ судбине", "Кавалерија рустикана"... Глас увек мора да се негује, па и у доба короне.
- Вежбам нове, лепе композиције које раније нисам знала, као и оне старе, за моју душу:

Шубертову Ave Maria, неке песме Чајковског, "Тоску", свакако, "пролазим" сваког дана. Стално јој се враћам, то ми је омиљена улога. И сад када више нисам активна на сцени националног театра, могу да је отпевам са лакоћом - открива за наш лист Вјера Микић Мирановић. - Певам и неке лакше наполитанске мелодије, шлагере које сам давно слушала а сада су ми поново пали на памет... Желим да останем у форми кад све ово прође, планирам и неки концерт у перспективи. У међувремену, гледам наше хумористичке серије, јер смех је лек. Чак се и у новинама, у оваквим тмурним временима, пронађе понеки наслов који може да забави. Тако сам негде прочитала да је Ангела Меркел недавно позвала ватрогасце, а они су јој спустили слушалицу. Ето, и то се догађа... Иначе, радим кућне послове и тако одржавам кондицију, пошто никад баш нисам била спортски тип.


Један од наших најлепших драмских сопрана истиче да се и даље чује са колегама, али ређе од када је у пензији. Ипак је до ове ситуације, с времена на време, понекад одлазила у матичну кућу:

- Била сам недавно на веома успешној премијери опере "Манон Леско", са Јасмином Трумбеташ, као и на обележавању стогодишњице Опере Народног позоришта у Београду и извођењу "Мадам Батерфлај". Будући да сам и ја својевремено певала овај наслов, на сцени смо се поводом јубилеја нашле нас четири: Радмила Бакочевић, Радмила Смиљанић, Јасмина Трумбеташ и ја. Било је дирљиво и лепо... Иначе, "Мадам Батерфлај" је за мене једна од најемотивнијих опера, посебно трећи чин. Предивна је... Почела сам у овим данима и да пишем песме, видећемо шта ће од тога бити - не предаје се оперска дива.

Предраг Васић, популарни млади глумац: НИКАДА НЕ ПРОПУШТАМ МОЈ "МОНТЕВИДЕО"

Предраг Васић дебитовао је са само девет година у филму "Свети Георгије убива аждаху", а већ са једанаест освојио је срца свих гледалаца улогом малог Станоја у филму "Монтевидео, Бог те видео". Данас је студент четврте године на Академији уметности, у класи професорке Драгане Варагић и Предрага Стојменовића. Иако је наш најмлађи саговорник, дисциплинован је као и сви остали:

- Гледам серије, филмове, читам. Спремам се за факултет, очекују ме и неки испити. У кући сам са породицом, не померам се нигде. Чувам себе, чувам и друге. Излазим на улицу само кад затреба да нешто помогнем мојим бабама и дедама. Однесем им до врата ствари, јер ја сам најбржи у породици... Пратим и неке серије са "Нетфликса", па и ове наше новијег датума, "Тајкун" и "Јужни ветар".

На Пеђином позоришном репертоару је "Иванов" у националном театру, "Сумњиво лице" у Центру за културну деконтаминацију, а има и сопствену стендап комедију "Како је то бити мали Станоје". Иако се "Монтевидео" често репризира, не пропушта прилику да поново одгледа сваку епизоду:

- Увек се подсетим неких ствари, али и дружења, приче и зезања. Лепо ми је да видим ту екипу и драго ми је кад се поново емитује серија. Читава моја породица, сваки пут, помно испрати све епизоде. То је већ постало традиција. Тренирам помало згибове и склекове, јер ово ми је јединствена прилика да појачам кондицију и да се - угојим!