КИНЕСКИ дисидент Ај Вејвеј је најпопуларнији уметник на свету, а париски Лувр, са 9,6 милиона, најпосећенији музеј - резултати су истраживања за 2019. познатог месечника и интернет портала The Art Newspaper, које овај магазин редовно објављује већ две деценије.

Изложбена турнеја Вејвеја у Бразилу била је апсолутни хит и најпосећенија изложба неког уметника протекле године у целом свету. Више од 1,1 милион људи видео је ову поставку, започету у Сао Паулу, а настављену у Бело Хоризонтеу и Куритаби, пре тријумфалног финала у Рио да Жанеиру, где је његов рад видело око 600.000 људи (9.000 посетилаца дневно). Међу најзапаженијим експонатима на изложби биле су његове скулптуре направљене од корења угрожене врсте дрвета Pequi Vinagreiro, из бразилске прашуме. Нажалост, ова турнеја и њени експонати добили су на актуелности јер су се дешавали у време великих пожара у Бразилу. Врхунац катастрофе поклопио се са отварањем Вејвејове изложбе у Рију.

- Ово корење је последњи доказ о ономе што смо имали и тужна ода људској глупости - казао је Ај Вејвеј у интервјуу поменутом магазину.

По овој листи, Вејвеј је најпопуларнији уметник, али његова изложба се налази тек на трећем месту по посећености, док прва два заузимају колективне и бесплатне изложбе чувеног филмског студија DreamWorks. Са више од 400 експоната, ова поставка нудила је увид о томе како "иза кулиса" настају анимирани хитови, попут "Шрека", "Мадагаскара" или "Кунг-фу панде". Пред посетиоцима су били сторибордови, слике и макете јунака, видео-снимци", што је привукло готово 5,6 милиона посетилаца.

Јапанци су поново показали свој уметнички апетит за ремек-делима са Запада, па су тако 4. и 5. место на овој листи заузеле изложбе у токијском Метрополитен арт музеју.
Ретроспективу дела Едварда Мунка (са оригиналном верзијом "Крика" из Мунковог музеја у Ослу) посећивало је у просеку 8.930 особа дневно, а ону Густава Климта - 7.808.
Међу десет најпосећенијих изложби је и она посвећена Тутанкамону у Паризу. Французи и туристи из целог света (њих 1,4 милиона укупно) искористили су последњу прилику да виде благо из гробнице дечака краља, пре него што се он заувек настани у Египатски музеј у Каиру.

Лувр на челу

НА врху листе најпосећенијих музеја није било изненађења. И у 2019. прво место припало је париском Лувру, иако је због протеста у француској престоници забележио мањи број посетилаца него претходних година. Друго место припало је Националном музеју Кине у Пекингу, са 7,4 милиона посетилаца, а бронзана медаља отишла је Ватиканском музеју (6,9 милиона). Следе Метрополитен, Британски музеј, Тејт модерн, лондонска Национална галерија, Ермитаж, Реина Софија у Мадриду и Национална галерија уметности у Вашингтону.