ПРВИ онлајн филмски фестивал "Moj off" већ шест дана целодневно приказује најновија остварења светских филмских студија, филмове пристигле са црвених тепиха Берлина, Кана, Венеције... Одабир аутентичних фестивалских наслова, у оквиру виртуелног "биоскопа" mojoff.net, биће могућ до 10. априла, када се фестивал завршава. На листи хит наслова који се још могу видети су "Златна рукавица" редитеља Фатиха Акина, "Млади Ахмед" браће Дарден, "Идеални кандидат", Хаифе ал Мансур, прве жене редитељке са простора Саудијске Арабије, "Почасни гост" Атома Егојана, "Планина" Рика Алверсона, "Отац" бугарских редитеља Кристине Гозареве и Петра Велчанова...


Према речима глумца Светозара Цветковића, нова "манифестација" је један од ретких бенефита које можемо извући из једне радикалне, и у доброј мери за човечанство непредвидиве ситуације у којој се сви налазимо.


- Овај фестивал је плод добре воље и сјајне идеје оних који су спремни да својом домишљатошћу учине живот смисленијим, не ради разбибриге и пуке забаве, већ ради сериозности чињенице да живот, и то уметнички, у овом случају филмска уметност - има смисла. Лековитог!!! И када једнога дана прође све, ма кад тај дан био, "Moj off" мора остати као сведочанство смисла уметности и као путоказ бегу од тривијалности. Гледајте све, јер има филмова које нигде не бисте видели, а који су врхунски. А ако бих морао да бирам, мој фаворит је филм "Изван система" редитељке Норе Фингшајт. "Moj off" је, дакле, врхунска идеја, још да технички преброди бројност заинтересованих и тући ће, бар код нас, светски познате платформе!!! Не претерујем - истиче Цветковић.


Редитељ Младен Ђорђевић редовно прати "Moj off", посебно програм "Виђено невиђено".


- На Фесту сам пропустио да погледам "Невидљиви живот" Карима Ањуза, победника главног такмичарског програма. То је одличан филм, који је снажно обележио прошлу и ову годину. Као фан Поланског, нисам могао да пропустим ни "Оптужујем". Полански, који је прешао седамдесету, и даље је у веома доброј кондицији. На програму је и један од најбољих филмова прошле деценије, "Паразит" јужнокорејског оскаровца Бонг Џун Хоа. Једва чекам да погледам "Климакс" Гаспара Ноеа, чије провокативне филмове редовно пратим. Ту су и "Границе" Алија Абасија, један веома померен и врло интересантан филм на тему предрасуда. Гледаоцима скрећем пажњу и на филмове генијалног Дејвида Линча, које ће моћи да погледају у оквиру програма "Великани филма". Све у свему, веома добар програм - каже Ђорђевић.


КИШЛОВСКИ, ЛИНЧ, ФЕЛИНИ


У селекцији "Великани филма", после трилогије пољског синеасте Кшиштофа Кишловског "Три боје: плаво, бело, црвено", гледаћемо култна остварења великог Линча, "Глава за брисање", "Твин Пикс" и "изгубљени ауто-пут", а на славног Федерика Фелинија подсетиће нас његова ремек-дела "Сладак живот", "Осам и по" и "Ђулијета и духови".