БИБЛИОТЕКЕ и многе књижаре су затворене, па је док траје ванредно стање преостала интернет-продаја књига. Зато се већина издавачких кућа преусмерила на овај "канал". Онлајн куповина је неколико пута порасла, али издавачи кажу да то повећање не може да буде замена за продају преко књижара и клубова читалаца.


- Тржиште књига је у Србији нестало у протекле две недеље - каже Гојко Божовић, директор "Архипелага". - Највећи број књижара не ради, другима је драматично скраћено радно време. Фактички не можемо да радимо, јер кључна продаја није преко интернета, већ у књижарама и клубовима читалаца. Ни једно ни друго не функционише због короне, ванредног стања, смањене могућности кретања. Остала је продаја преко интернета, утолико се може рећи да се она у извесној повећала у односу на претходни период. То повећање, међутим, није велико и није довољно.


Издавачи се жале да је достављање књига врло отежано. Брза пошта је постала спора, а многе курирске службе су привремено затворене.


- Оваква продаја књига ће функционисати све док брзе поште буду радиле - уверен је Ненад Атанацковић, сувласник "Вулкана". - Продаја преко интернета повећана је три пута, што јесте драстично, али је у односу на то колико су се продавале књиге у књижарама занемарљиво.


Издавачи нису оптимисти да ће ситуација са онлајн продајом књига да се промени, а можда су и у праву, јер најтраженије занимање у време пандемије вируса корона у другим земљама је интернет продавац, док се код нас, по подацима Завода за запошљавање, највише траже магационери и продавци!


- Слика коју неко жели да понуди јавности, благо речено, није баш прецизна - каже Владислав Бајац, директор "Геопоетике". - Имамо генерални проблем са онлајн продајом. Тешко улази у српску културу. Волео бих да се продаја књига преко интернета повећа, то би било утешно, али не верујем да ће значајно да порасте.


Највећи књижарски ланци "Делфи/Лагуна" и "Вулкан" затворили су књижаре у оквиру тржних центара, док остале раде.


- Колеге књижари предузимају све мере предострожности зарад своје безбедности и безбедности читалаца који долазе у књижаре, и неретко чујемо речи захвалности што их нисмо затворили. У овој ситуацији једна од ретких разонода која нам је преостала јесу управо књижаре - каже Тања Вучковић, представница за медије "Лагуне". - Онлајн куповина књига преко наших сајтова је знатно порасла и одвија се несметано. Мало је продужено време доставе. Наша апликација за електронске књиге функционише одлично. Електронске књиге су много јефтиније у односу на штампана издања, па је и то добра алтернатива.


Можда издавачима недостаје оптимизма. Можда судбина књиге не буде тужна у доба пандемије. Можда је она последњи бедем за многе у изолацији. Презасићени свакојаким вестима, можда пожелимо да се одмакнемо од свега, да уронимо у свет у којем нада није под респиратором, у свет који доноси утеху и наду. Можда, ипак, схватимо да је књига важнија од тоалет-папира.


ЕЛЕКТРОНСКЕ КЊИГЕ


ОНО што се прижељкује, а намеће се као проблем српске културе, јесте продаја електронских књига - каже Бајац. - Мислим да наша јавност меша електронску продају штампаних књига и електронске књиге. Иако су електронске књиге и до педесет одсто јефтиније, читаоци се тешко одлучују за њих. Мислим да се неки издавачи ките перјем које немају кад кажу да одлично продају електронске књиге. Међу првима смо покренули њихову продају, имамо стотинак наслова, али то још није на прави начин заживело код нас.