МАЛО нам је ових дана до смеха, али није наодмет присетити се да је данас 1. април, Дан шале. Сећања на ситне смицалице које су (посебно деца) смишљала узвикујући "априлилили", задовољна што су успела да надмудре вршњаке и старије - изгледају нам као успомене из неког другог живота... Ипак, и ово ће проћи, а ведар дух и здрав хумор не треба остављати за боље дане. Напротив, смех је увек лековит, посебно у тешким временима, као последња одбрана од неизвесности и страха. Смех ослобађа, релаксира, помаже да бар на тренутак заборавимо невољу која нас је снашла. Уосталом, на данашњи дан рођен је и наш најпопуларнији комачар свих времена, Миодраг Петровић Чкаља.

Један од глумаца који ових дана са малих екрана поручује "Остани код куће" је и Слободан Бода Нинковић. Током своје каријере често је био у прилици да разведри малу и велику публику, а све генерације се и данас слатко смеју Кизи (Бода) и Комини (Ратко Танкосић), ликовима из серије "Доме, слатки доме":

- Хумор нам је најважнији лек. Морамо да сачувамо дух, ако ту поклекнемо онда је све готово. Свесни смо да ситуација није нимало наивна, али је превише напета и људи су исувише под тензијом. И то може само да погорша ствар, уместо да доведе до решења. Уосталом, до одређене границе страх је стимулативан, преко ње има контраефекат. Мислим да би било добро да телевизија "прискочи" у помоћ, пошто је сада најприступачнија. Требало би да већи део програма посвети забавним садржајима, да релаксира људе - истиче Слободан Бода Нинковић.

НА ДАНАШЊИ ДАН ЗА 1. април везује се много занимљивости. У Великој Британији, Аустралији и Јужноафричкој Републици шале се традиционално праве само до поднева, а онај ко "прекорачи" ову сатницу сматра се - априлском будалом. На данашњи дан рођени су немачки државник и политичар Ото фон Бизмарк, француски песник и драмски писац Едмон Ростан, руски композитор и пијаниста Сергеј Рахмањинов, наш Чкаља и чешки књиженик Милан Кундера. Прва омладинска радна акција (пруга Брчко - Бановићи) почела је на данашњи дан 1946. гдине, а пре тачно пола века у згради новинске куће "Борба" основан је Радио Студио Б.

Наш саговорник наглашава да има довољно озбиљних информација и, наравно, уз све мере упозорења, ваљало би мислити на менталне последице по стање нације.

- Верујем да су најпожељнији неки породични програми, филмови и серије које могу да помогну људима да се опусте и схвате да није крај света. Са добрим комедијама не мањкамо - Чкаљу би требало вратити на мале екране! Увек су радо гледане "Камионџије", "Грађани села Луга" или "Више од игре". Ова последња управо поседује ту добру комбинацију ванредне ситуације и сјајног хумора. Требало би пуштати чак и често репризиране серијале Зорана Чалића ("Луде године", "Дошло доба да се љубав проба", "Жикина династија"), зато што су потпуно релаксирајући. Зашто не би емитовали и оне некада веома гледане шоу-програме са Златом Петковић и Биљаном Ристић?

Популарни глумац подсећа да смо као народ склони да идемо у крајности, било да је реч о "плусу" или "минусу":

- Сада је добро да у свему будемо умерени и издржимо неколико критичних недеља које су пред нама. Да их поднесемо са што мање тензија... Лично, читам све шта ми ми падне под руку, а имам и неку врсту специјалног тренинга: решавам укруштене речи, па се "растурам"!

Да је хумор неопходан чак и у трагичној свакодневици коју виђамо у суседним земљама, потврђује и Светислав Буле Гонцић:

- Смех је увек добродошао у мери која не угрожава озбиљност ситуације и примерена је околностима - каже познати глумац којег смо имали прилику да често гледамо у позоришним и телевизијским комедијама.

И у нормалном животу, објашњава наш саговорник, хумор је део "отпуштања" притиска у одређеним ситуацијама. Људи су под сталним стресом из различитих разлога, често условљеним и социјалним приликама:

- Неко више, неко мање, прихвата рам у коме живимо. Хумор је пожељан да се изађе из тог оквира. Има функцију ослобађања и позитивне рефлексије према стварности... Када је реч о мојим омиљеним насловима, у последње време сам уз супругу заволео романтичне комедије. Пријају ми такви садржаји, као и мало померен, "екстремни" хумор.

На питање шта мисли о вицевима, досеткама и шалама (некад црнохуморним, понекад и на граници доброг укуса) који ових дана круже друштвеним мрежама, Гонцић одговара:

- Да будем искрен, не пратим много друштвене мреже, али сам сигуран да је и то начин да људи себи смање притисак. Додуше, некад мисле да су духовити и кад нису... Свако има потребу да се реши стреса и ја подржавам сваку врсту добронамерног хумора.