СВИМ српским писцима писмо солидарности у борби против вируса ковид-19 недавно је упутило Удружење књижевника Кине, а захвалност пријатељима са Далеког истока, узвратили су Милован Витезовић (на слици), председник Удружења књижевника Србије, и Видак М. Масловарић, члан УО УКС, задужен за међународну књижевну сарадњу.

- У име Удружења књижевника Србије и свих писаца Србије а тиме и свег народа нашег, јер "песници су пробуђена савест народа", захваљујемо вам се на речима искрене и срдачне подршке које сте упутили Србији и њеним писцима у тешкој борби превладавања пандемије вируса ковид-19, у коју је Србија тек ушла а коју сте ви превладали - стоји у писму које су упутили Витезовић и Масловарић. - Искуство ваше земље и вашег народа у савладавању пандемије вируса ковид-19 велики је пример и велика нада свим земљама и народима света. Помоћ коју ваша земља указује Србији немерљива је јер се мери људским животима.

Наше две земље, како пишу из УКС, веже искрено пријатељство и заједничко настојање да будемо солидарни и јединствени у најтежим тренуцима, а ови које сада живимо то јесу:

- Посета делегације ваших писаца током прошле године сведочи обострану жељу наша два удружења за успостављањем још чвршћег међусобног пријатељства, разумевања и јачања наше књижевне размене. Са радошћу ћемо то обострано чинити - истиче се у писму упућеном кинеским писцима. - Кинески језик се све више учи у Србији и све је више српских ђака и студената који учење настављају у Кини, прихватајући не само језик већ и културу и љубав народа. Захваљујући томе, ми ћемо са нашим издавачима чинити да читаоци у Србији што боље упознају велику кинеску књижевност.


ТРАДИЦИОНАЛНО ПРИЈАТЕЉСТВО

КИНА и Србија деле дубоко и традиционално пријатељство - стајало је у писму кинеских писаца. - У току епидемије вируса ковид-19 у Кини, Влада Републике Србије показала је солидарност, емпатију и подршку Кини, што нас је дубоко гануло и остало у нашим срцима. Уложени напори су уродили плодом и епидемија је готово сасвим под ефикасном контролом. Живот нашег народа постепено се враћа у нормалу.