СВАКОГА пролећа, када процветају трешње, које у поезији за децу Гордане Брајовић имају посебно место, њој у част, на књижевном конкурсу којим јој се одужује Центар за културу и уметност родног Алексинца, додељују се награде за најбољу књигу посвећену најмлађима, али и за најуспелије радове основаца и средњошколаца. За збирку песама "Рођен као змај - песме дечје и нимало наивне" ("Пчелица", Чачак) на 23. конкурсу, ове године је награђен Драган Хамовић.

Исти жири оцењивао је одрасле и будуће велике писце, а у њему су били професор Зорана Опачић (председник), редитељ и писац Владимир Андрић и прошлогодишњи лауреат Раде Танасијевић.

Више од 400 радова пристигло је на конкурс из 68 основних и 20 средњих школа. За ученике од првог до четвртог разреда основне школе, у категорији поезије, тема је била "Шта сањају деца", а најуспешнији рад имала је Леа Косановић, из ОШ "Милош Црњански" (Нови Сад). Друго место освојила је Ленка Лилић, ОШ "Љупче Шпанац" (Бела Паланка), треће Ива Љубић из ОШ "Душан Радовић" (Бор), док су похваљени Лука Алексић, ОШ "Љупче Николић" (Алексинац), Лука Арсеновић, ОШ "Вера Благојевић" (Бања Ковиљача, истурено одељење у Трбушници) и Михајло Пајовић, ОШ "Милош Црњански" (Нови Сад).

НАГРАДЕ И ЗА ЧАСОПИСЕ ПОРЕД писаца и ученика, награђени су и часописи основних и средњих школа са територије Србије. Конкурисало их је 20, а победио је "Вуков Основац" - часопис ОШ "Вук Kараџић" из Kикинде. Похвале су добили "Гимназијалац" Ваљевске гимназије, као и "Алманах" Литерарне секције "Десанка Максимовић" из исте школе. Међу похваљенима су и "Весели враголани", ОШ "Стефан Немања" из Ниша, Збирка едукативних стрипова "Да ти нацртам!", ОШ "Светозар Марковић" из Врања и "Полиинфо", Политехничке школе из Суботице.

У истом узрасту, најбољи прозни рад имала је Лена Давидовић, ОШ "Жарко Зрењанин" (Кикинда), а следе је Теодора Тонић, ОШ "20. октобар" (Нови Београд) и Јана Петровић, ОШ "3. октобар" Бор. Похваљени су Ленка Живак, ОШ "Доситеј Обрадовић" (Пожаревац) и Тодор Туфегџић, ОШ "Мајур" (Мајур). За више разреде основних школа тема је била "Предели сна". У категорији поезије првонаграђена је Срна Марковић, ОШ "Олга Милошевић" (Смедеревска Паланка), другопласирани је Вук Миленковић, ОШ "Јован Јовановић Змај" (Алексиначки Рудник), а трећу награду добила је Теодора Мишић, ОШ "Вук Караџић" (Књажевац). Похвале су заслужили Лидија Аранђеловић, ОШ "Олга Милошевић" (Смедеревска Паланка), Димитрије Дмитровић, ОШ "Попински борци" (Врњачка Бања) и Теодора Радојичић, ОШ "Олга Милошевић" Смедеревска Паланка.

Најбољи прозни рад, међу основцима од петог до осмог разреда, имао је Милан Божиловић, ОШ "Љупче Николић" (Алексинац). Признања су добили и Теодора Мишић, ОШ "Вук Караџић" (Књажевац) и Александар Милошевић, Основна и средња школа - Гимназија "Светозар Марковић" (Ниш), а похвалу Марта Савић, ОШ "Љупче Николић"(Алексинац).

Средњошколци су обрађивали тему "Човек добре наде". Признања за поезију отишла су Теодори Даниловић и Вуку Драмићанину из Гимназије у Ивањици, као и Сари Младеновић из Уметничке школе у Нишу. И похвала је отишла у ивањичку гимназију и то Катарини Станић. Награде у категорији прозе припале су Лазару Живадиновићу, Техничка школа "Прота Стеван Димитријевић" (Алексинац), Јасни Козици, Медицинска школа (Ужице) и Ђорђу Ђукићу, Средња школа Коцељева. Похваљена је Даница Васић, Техничка школа "Прота Стеван Димитријевић" (Алексинац).