ГРАД Београд је у сарадњи са градским позориштима пре две недеље покренуо акцију „Сигурно код куће“, а одазвали су се сви глумци са територије града снимајући видео поруке подршке грађанима, највише најстаријима, како би у време ванредног стања подигли свест о важности одговорности и солидарности и позвали их да прате упутства и остану код својих кућа, изјавила је заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.

Она је нагласила да је само у првих 48 сати своје поруке на Јутјуб каналу „Сигурно код куће“ послало више од 50 позоришних уметника и да је до сада снимљено 113 порука глумаца београдских позоришта, као апел за одговорно понашање за време пандемије вируса ЦОВИД-19.

Снимке подршке послали су Лазар Ристовски, Нина Јанковић, Милан Марић, Светислав Буле Гонцић, Андрија Милошевић, Јелисавета Орашанин и многи други. Ове поруке представљају свест о одговорности у кризним временима, али представљају и подршку свим нашим грађанима, да знају да нису сами, да смо сви ми заједно јачи и да само заједно солидарни и одговорни можемо да победимо ову невољу која је снашла цео свет, па и нашу земљу – рекла је Андреа Радуловић.

Она је додала да је још једна иницијатива Града у сарадњи са дечјим позориштима наишла на велико одобравање грађана престонице, али и земље и региона. То су, како је рекла, онлајн представе за децу Позоришта лутака „Пинокио“ и Малог позоришта „Душко Радовић“ и других.

Позориште лутака „Пинокио“ је организовало две онлајн представе и то „Лепотицу и звер“ и „Успавану лепотицу“, које су глумци извели у преносу уживо на Јутјуб каналу позоришта. Представе је за протеклих осам дана погледало више од 30.000 малишана како из Београда, тако и из других градова Србије и региона. Такође, представе „Књига о џунгли“ и „Страшне приче браће Грим“ Малог позоришта „Душко Радовић“ погледало је више од 10.000 деце.

Деца су наша будућност, желимо да њима ово ванредно време исто тако учинимо што лепшим и безбрижнијим. Овом акцијом дечјих позоришта, подстакнута су и друга градска позоришта и то Позориште Бошко Буха, Театар Вук, Позориштанце Пуж, Атеље 212 и Југословенско драмско позориште, који су почели да преносе своје представе на Јутјуб каналима – истакла је Андреа Радуловић.

Према њеним речима ово је само почетак и свакодневно ће се радити на ширењу културног садржаја у Београду.

У среду, 1. априла позориште лутака „Пинокио“ обележиће 48 година постојања, када ће малишани у 12 часова путем Јутјуб канала добити и поклон представу изненађења. Такође ће моћи да прате представе у редовном термину, у суботу у 12 часова биће емитована представа „Гињол“. Мало позориште „Душко Радовић“ премијерно ће у среду од 19 часова емитовати аудио бајку „Свињар и принцеза“, док ће у недељу од 12 часова приказати представу„Андерсенови кувари“. Југословенско драмско позориште приказаће на свом Јутјуб каналу у четвртак од 21 час чувену представу „Буре Барута“, док ће Позориште Бошко Буха емитовати у недељу 5. априла од 17 часова представу „Том Сојер“.


Атеље 212 емитује сваког уторка, четвртка и суботе, на свом Фејсбук каналу од 20 часова, представе које су биле на њиховом редовном репертоару, па ће ће се тако овог уторка емитовати представа „Јелисаветини љубавни јади“. Театар Вук преносиће у суботу 4. априла од 12 часова представу „Реално, што да не?“, док ће се на њиховом Јутјуб каналу од сутра наћи и српска народна бајка „Девојка бржа од коња“. Деца ће моћи сваке суботе од 17 часова да уживају и у представама Позориштанцета Пуж које се приказују на њиховом Јутјуб каналу. Зато молимо грађане да остану код својих кућа, да буду одговорни и солидарни, да се придржавају мера које је донела Влада Републике Србије, а ми ћемо се потрудити да имају још већу понуду културних садржаја поред онлајн представа – закључила је Андреа Радуловић.