ЈЕДАН од највећех хумористичких српских глумаца, комичар какав се ретко виђа на овим просторима, водитељ бројних емисија, човек који ни у 73. години не посустаје и активно се бави професијом која га је прославила. Старијој генерацији остаће упамћен по четири наставка филма "Тесна кожа", а млађима по ТВ серијалу "Бела лађа", док оба антологијска остварења повезује једно име - Срећко Шојић. У време вируса корона изолација свима дође као морање, посебно припадницима трећег доба, а Милан Лане Гутовић истиче да овдашњи народ не воли када му се нешто нареди.


- Није мене овај вирус привео памети да је изолација нужна. Много пре њега сам већ био изолован - за "Новости" прича популарни Шојић. - Са намером сам одговарајући на ваше питање о изолацији у ствари говорио о самоћи, мада постоји разлика. Самоћа се бира или ти је судбином додељена, а изолација се наређује и пресуђује. Човек не воли принуду и због тога већини ова изолација личи на робију... Што и јесте. Са робије беже и они који су је заслужили, а камоли ови који су невини заточени. Због тога грађани беже из куће на улицу и у време забране. Ипак, наравно да треба остати прибран и не излазити док се ситуација са вирусом корона не стабилизује.


Чувени глумац каријеру је почео давне 1968. године иако никада није имао намеру да се бави овом професијом пошто је уписао Природно-математички факултет. Ипак, на наговор сестре дипломирао је на Академији за филм, радио и телевизију и у наредним деценијама постаје симбол "здравог" хумора на простору бивше Југославије. У доба ванредног стања, у којем би сви требало да имају више слободног времена него иначе, Лане Гутовић помало у збиљи, а помало у шаљивом тону, како само он зна, истиче како слободног времена заправо - нема.


- Изолација у мом случају личи на орезивање воћака. Тада се секу гране које ремете воћку да рађа - у свом стилу за наш лист говори легендарни глумац. - Мени су "орезане" представе и пробе, није ми дато да се бавим оним што волим и што сматрам корисним. Немам вишак слободног времена. Сада се бавим сређивањем папира и књига које нисам средио, јер сам био заузет пробама и представама... Теорија каже да сам човек може или да ређа пасијанс, или да игра чочек, али ево може и папире да сређује... Не тоалет, наравно.


Гутовић је био једна од чувених "Бојанових беба", заједно са својим колегама са класе Јосифом Татићем, Иваном Бекјаревим, Ђурђијом Цветић и Танасијем Узуновићем, које је Бојан Ступица примио у стални ангажман Југословенског драмског позоришта, а где се после одсуства вратио чувени глумац који у овој години има улогу у представи "Путујуће позориште Шопаловић". Првак драме Народног позоришта постао је 2006. године, а због новонастале ситуације ова институција недавно је понудила грађанима Србије могућност да њихове чувене представе могу погледати путем интернета.

Фото В. Данилов

- Позориште је специфично из више разлога. Само један од разлога је призор гледалишта и завесе која се пред вама отвара и уводи вас у други свет - каже истакнути уметник.


- Други начини су да се гледалиште пренесе на сцену или да се сцена пребаци у гледалиште, а да публика буде на сцени, али то производи нешто друго од онога што је позориште у својој природи. Пошто све може, јер ништа није забрањено, може и да се снимак представе понуди као представа. Што се мене лично тиче, није ни приближно исти доживљај гледати добру представу уживо или преко телевизије и интернета, па се гледања таквих снимака прихватам као млаког пива или тањира хладне чорбе. Одгледам такву представу, али после останем у уверењу да се Линколн боље провео у позоришту.


Представе у којима се прославио и преко којих је заслужио бројна признања су "Протекција", "Кад су цветале тикве", "За ким звоно звони", "Лажни цар Шћепан Мали", "Шупљи камен", док последње две деценије Гутовић има свој "Кабаре" са којим је гостовао широм света. На филмском платну остаће упамћен по улози Срећка Шојића у филмском наставку "Тесна кожа" и серији "Бела лађа", уз ког су уживале бројне генерације људи из земаља бивше Југославије. Награда Златни ћуран за животно дело глумцу комичару заслужено му је додељена прошле године.

Фото А. Станковић


ПРИЗНАЊЕ И ОД МАКЕДОНАЦА


ПОПУЛАРНИ глумац је 2014. године добио награду коју му је доделио најгледанији македонски ТВ магазин Backstage, који се свакодневно емитује на Првом програму Македонске радио-телевизије. Ово признање заслужио је улогом Срећка Шојића у филму "Тесна кожа", који је у тој земљи постао најрепризиранији страни филм и највећи фаворит тамошње публике.