ЛЕП јубилеј - десет година рада, издавачка кућа "Бесна кобила" одлучила је да обележи сасвим у складу са чудним околностима у којима их је овај "округли" рођендан затекао. Будући да није време за славља и окупљања, одлучили су да своју прву деценију постојања прославе тако што ће учинити јавно доступним, бесплатно и у целости, све своје досад објављене домаће графичке романе. А ту се током протеклих година накупило истинских бисера.

- Морам да нагласим да то не бисмо могли да урадимо да није постојала и добра воља свих наших аутора који су ову акцију спремно подржали - каже суоснивач и уредник "Бесне кобиле" Горан Лакићевић. - Идеја је једноставна, да се и онима који не завирују често у књижаре, па ни у књиге, омогући да бар сад завире у један део онога што смо урадили у протеклих десет година, а да они који су то радили свих ових година имају и званична, електронска издања, на поклон. Учинићемо доступним четири графичка романа: "Корпоративни пандемонијум" Зорана Пеневског и Александра Золотића, "Атентат, с оне стране патње" Гвида ван Хенгела и Бориса Станића, "Слободан пад" Владимира Вељашевића и "Суперсмедеревац" Ивана Тобића и Милоша Трајковића.
Три пута су издања "Бесне кобиле" (чији је први објављени роман "Лузитанија" Дејана Атанацковића овенчан "Ниновом" наградом) добијала Награду УЛУПУДС-а за стрип издање године, а на Међународном салону стрипа пре две године су награђени као најбољи издавач иностраних стрипова - упркос скромној продукцији од 25 наслова, од којих је сад половина распродата.

Први који читаоци у овим данима изолације добијају на дар је први објављени домаћи графички роман "Бесне кобиле" - "Корпоративни пандемонијум", који је постигао изванредан успех и понео Награду УЛУПУДС за стрип издање 2014. године.

- "Бесна кобила" је витез доброг стрипа, што потврђује и овим потезом. "Корпоративни пандемонијум" је, надам се, један од разлога зашто треба читати стрипове - рекао нам је Зоран Пеневски, писац склон мрачним темама и у прози и у деветој уметности. У овом графичком роману, он скицира суморну слику савременог света којим владају корпорације, људи су роба а идеали "спаковани" у рекламне слогане, док Золотићев цртеж ту слику чини још суморнијом.

СЕЗОНА АУТОРКИ

ОВЕ године, "Бесна кобила" планира да се посвети (графичким) романима које су стварале жене: објавиће графичке романе "Оруђе делања" познате ликовне уметнице Биљане Ђурђевић, те "Море је било мирно" Тање Ступар Трифуновић и Татјане Видојевић. За Сајам књига спремају роман Наташе Миловић "У Квинсу нема секса", као и књигу прича "Подземна река" прослављене мексичке књижевнице Инес Аредондо. У припреми је и роман Милоша Младеновића "Хероји", којим ће отворити нову, мало померену сезону.