„Издржите, браћо Срби. И ово ће проћи“: Нашем народу подршка у борби против вируса корона стиже и са Кефалоније

Вукица СТРУГАР

26. 03. 2020. у 11:52

„Издржите, браћо Срби. И ово ће проћи“: Нашем народу подршка у борби против вируса корона стиже и са Кефалоније

Фото П. Милошевић

Наш почасни конзул и носилац Сретењског одличја, Виктор Рухотас, каже да сакoдневно са српским пријатељима размењује шале преко "вајбера"
БРАЋО Срби, издржите. И ово ће проћи - поручује са Кефалоније, једног од најлепших грчких острва, наш почасни конзул Виктор Рухотас, који је пре само месец дана добио Орден српске заставе трећег степена из руку председника Александра Вучића. Било је то на Сретење, када ни у сну бивши београдски студент и велики пријатељ наше земље није могао да наслути каква ће пошаст задесити не само наше две земље, већ цео свет.


Стоматолог из Аргостолија планирао је да у Београд дође поново у априлу, да се види са свим другарима с којима се није срео током кратког боравка свечаним поводом, па и да организује размену гостовања фолклорних друштава, уметника и спортиста. То су, уосталом, већ уобичајене активности овог изузетног човека, који ни у најтежим данима није заборављао земљу своје младости: током ратова, бомбардовања и криза несебично је организовао и лично доносио помоћ у храни и лековима, учествовао у обезбеђивању боравка ратне сирочади у Грчкој, помагао избеглицама у побратимљеним општинама Шапцу, Сокобањи и Вождовцу. Његовим залагањем неке тамошње улице добиле су имена српских градова, у Луксурију се планирала и улица Моме Капора. Круна прегалачког рада требало би да буде завршетак Српске куће на Кефалонији. Ипак, све ће то морати да сачека боље дане:

МОЛИТВА НА СВЕТОЈ ГОРИ ЖЕЛИМ да проследим српским пријатељима још једну поруку: сви манастири на Светој гори одржаће молитву упућену Пресветој Богорoдици и Светом Харалампију, за помоћ у време пандемије. Позив је упућен свим православним хришћанима, с жељом да се сви у исто време помолимо у петак, 27. марта у 21 час: "Господе, смилуј се и спаси од овог зла. Амин, Боже мој" - поручује Рухотас.

- У обавези сам, као и сви лекари, да примам само хитне пацијенте. Иако на Кефалонији још нема заражених, стриктно се поштују строга правила. За одлазак у банку, бензинску пумпу, па чак и продавницу, тражи се дозвола преко интернета. Мало шта ради, осим радњи с прехрамбеном робом и апотека, а размишља се и о затварању пијаца јер на њима не може да се контролише безбедна удаљеност међу људима - објашањава Виктор Рухотас.

Старима још није ограничена слобода кретања, па су многи (међу њима и Грци у позним годинама) похрлили из Атине на Кефалонију. Али, управо њихов долазак створио је страх међу острвљанима да неће дуго сачувати тренутни мир и осећај сигурности:

- Зато је прекјуче ступила на снагу одлука да Кефалоњани могу бродом да отпутују у Атину, али да се из главног града више не може на острво. Почели су и мештани да се буне, чим виде регистrације које нису одавде. Забрањено је и шетање парковима и трговима. Људи су дисциплиновани, мада постају нервозни. Шетао сам пса када је један, иначе добар познаник, почео да виче на мог љубимца. Као да му он нешто крив... Још постоји јавни превоз, додуше, у аутобусима сме да буде само пет-шестoro људи. Границе су затворене, недавно је стигао последњи авион са Грцима који су се затекли у другим земљама... Сваког дана јавља за отприлике 35 новооболелих, али кажу да је то само десет одсто укупно заражених. Хвала Кинезима. Уз вас и Италијане, послали су помоћ и нама.

Фото Приватна архива

Наш почасни конзул додаје и да телевизијске станице сакодневно емитују вести из целог света, слушају се препоруке стручњака и гледају филмови. Затворени су, наравно, сва позоришта и биоскопи:

Обележје у Момину част на Кефалонији

- Сваког дана са српским пријатељима размењујем преко "вајбера" неке шале, духовите поруке и видео-снимке. Тако нам је свима лакше, хумор је спас за душу и у најтежим временима. А браћи Србима још једном поручујем: "Издржите као и пре, бар ви знате шта су муке и невоље. Сад смо у истој ситуацији. Треба се изборити са невидљивим непријатељем."
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације