ИЗ стихова Гордане Брајовић допире, данас тако ретка, струја топлине, која је и мене прожела на вест да сам добитник признања, каже, за "Новости", песник Драган Хамовић, овогодишњи победник конкурса који носи име поетесе и дугогодишњег ванредног репортера нашег листа. Његова збирка песама "Рођен као змај - песме дечје и нимало наивне", коју је објавила издавачка кућа "Пчелица" из Чачка, проглашена је за најбољу књигу намењену деци и младима.

- Песме у збирци "Рођен као змај" јесу најпре дечје, али нису само дечје - истиче лауреат. - Нису наивне, као што нису ни данашња деца. Слојеви неких песама које рашчитају искуснији, чини ми се, не сметају млађима да приме горње слојеве, обележене игром, хумором и ведрином. У томе следим Данојлићево искуство, које бих назвао - писање под маском наивности.

Као пример, Хамовић наводи песму "Змај над пољем Косовом", која има у поенти чувене стихове Васка Попе и усмерена је према значењима које, као васпитачи и потомци, заборављамо: "Основ на земљи, ослонац небесни, /Унео Косово давно у себе си, /Са змајевитим јунацима, коњима, /И небом над њима - али и под њима..."

НАЈУЖИ ИЗБОР ПОРЕД награђене књиге, у најужем избору нашло се још пет дела. А то су књиге "Драма у подруму госпође Јоје" Дејана Алексића, "Мала прича о великој Жичи" Милоја Радовића, "Дар-мар" Драгане Младеновић, "Кад дневник проговори", Иване Кнежевић и "На путу сребра" Гордане Малетић.

- Није змај овде узет као дечја играчка, него као национални архетип, да се учено изразим... - објашњава песник, додајући да је у књизи змаја ликовно оживео Младен Анђелковић.

У Хамовићевим стиховима он је заправо змајевити јунак, крилати витез, сличан арханђелу Михаилу и светим ратницима с фресака:

- Змај надвлада своје слабости ради заштите својих, на које кидишу разне але и вране, одувек. Таквих смо змајева имали, од Обилића и деспота Стефана до Карађорђа, Кајмакчалана и Кошара. Али није змајевити лик само на класичном попришту, него и у свакодневици. Јер борба је сваки боговетни дан, около нас и у нама. Ево, све то стаје у портрет змајевитог лика: прикривен док не дође одсудни час, али неупитни бранилац неупитних вредности. Змај је боље издање свих нас - закључује саговорник.

На 23. књижевни конкурс "Гордана Брајовић", који се организује у њеном родном Алексинцу, пристигло је 39 књига намењених деци и младима. У делу такмичења који се односи на најмлађе литерате учешће је узело 68 основних школа и 20 средњих, па се у конкуренцији нашло више од 400 радова. Конкурисало је и 20 часописа из основних и средњих школа са територије Србије.

Жирију, који је бирао најбоље књиге и ђачке радове, председавала је Зорана Опачић, професор Учитељског факулета у Београду, а са њом су радили и Владимир Андрић, истакнути редитељ и писац и прошлогодишњи лауреат, Раде Танасијевић.

- Алексинац, кроз књижевне сусрете "Гордана Брајовић", програмски разуђене на писце за децу и дечје радове, одржава топлину њене поезије, завичајно присно - сматра Хамовић. - Треба имати завичај, негде припадати, а завичај расте ако има своје, праве ствараоце. А моја песничка радост због признања књизи "Рођен као змај" расте кад знам да је дошла у сагласју врсних тумача и зналаца. Није свеједно да ли на обликовање књижевног укуса утичу текстови Радовића, Ршумовића, Владе Андрића, Игора Коларова, или пак неког јефтиног забављача и штосера. И признања су начин вредновања, ако се држимо мерила.