СЛЕДЕЋЕ године биће обележено седам векова од смрти Дантеа Алигијерија, а у сусрет томе, данашњи 25. март установљен је као "Дантеди". Први дан посвећен великом песнику, који ће се славити сваке године, због драме читавог света у борби са вирусом корона, а која је у његовој Италији попримила незапамћене размере, биће одржан онлајн. У земљи у којој је стварао "Божанствену комедију", али и широм света у њеним културним центрима на "Фејсбуку", "Инстаграму" и "Твитеру" биће му одата посебна почаст.

Италијански институт за културу у Београду упутио је позив љубитељима великана светске књижевности да им пошаљу видео-записе, на којима ће, на српском или италијанском, читати Дантеове терцине (од три до пет). Ти снимци током данашњег дана биће емитовани на друштвеним мрежама Института.

- Терцине "Божанствене комедије" нас воде на путовање кроз амбис наших најдубљих страхова, а тренутна ситуација у свету нас плаши, чини да се осећамо малим, суочава нас са нама самима и нашим слабостима - објашњава, за "Новости", Паола Кордоне, в. д. директора Италијанског института за културу. - Неки се можда и осећају баш попут Дантеа док пролази кроз пакао: уплашени су, потребан им је неко да их води. То путовање нас учи и да је тренутак у којем се плашимо и тренутак када растемо. Надамо се стога да ће се ова ванредна ситуација у свету завршити што пре, захваљујући мерама наших влада, раду здравствених радника и залагању свих нас. Надамо се да ће нас научити да вреднујемо суштинске ствари, као што је солидарност, и да исправљамо проблеме савременог друштва, од друштвене неправде до загађења. Уједињени ћемо изаћи, као што каже песник, да опет угледамо звезде.

Упркос тужним и онеспокојавајућим вестима из земље, Италијански институт за културу свакога дана на друштвеним мрежама објављује сајтове на којима се могу посетити изложбе, послушати концерти, читати књиге, а ускоро ће покренути упис на курсеве италијанског језика путем интернета.

- Управо су ови тешки тренуци разлог због ког се трудимо да понудимо културне садржаје на даљину - наставља саговорница. - Важно је да се не изгуби витална и креативна снага и да се настави са промоцијом и ширењем културе, да се пажња фокусира не само на тренутну ванредну ситуацију, већ и на оно што може да допринесе да се боље осећамо, да нас врати у једну универзалну димензију, да учини да се сви осећамо као део нечег већег.

ДИГИТАЛНА ИТАЛИЈА

И МИНИСТАРСТВО спољних послова Италије је недавно покренуло кампању #WeAreItaly #staytunedonIT путем које преноси поруке и сведочења личности из света италијанске културе, на италијанском и енглеском језику. Капмања представља и дигиталне иницијативе које су доступне онлајн захваљујући сектору културе и креативних индустрија Италије. Надамо се да ћемо се што пре поново видети уживо, а у међувремену вреди користити ове ресурсе који нам омогућавају да посетимо, чујемо и видимо лепоте Италије - закључује Паола Кордоне.