У ЈЕКУ борбе са пандемијом вируса корона, светској онлајн културној сцени која жели да улије оптимизам придружили су се и наши дистрибутери и приказивачи - CF MegaCom Film, "Комбанк дворана", CineGrand и биоскоп "Вилин град" конципирали су бесплатан кућни филмски фестивал.

Нову двонедељну "манифестацију" која ће се одвијати под насловом "Мој off online филмски фестивал", у петак, 27. марта у 21 сат, на сајту mojoff.net, отвара филм "Оптужујем" Романа Поланског. Ова драма о чувеној политичкој афери с краја 19. века донела је Поланском Сребрног лава на прошлогодишњем фестивалу у Венецији и ФИПРЕСЦИ награду жирија, недавно и три престижне награде "Цезар", а ми смо је премијерно видели на управо завршеном Фесту.

Како оснивачи новог онлајн фестивала истичу у саопштењу за јавност, он настаје у овим тешким временима са циљем да настави свој културни живот и убудуће, и да поклоницима седме уметности пружи нови изазов и могућност савременог праћења фестивалских, ауторских и комерцијалних филмова.

До 10. априла, на једној виртуелној "локацији", публика ће имати прилику да види 65 играних и документарних филмова, међу којима су најновија и најнаграђиванија остварења светске кинематографије која су обележила фестивалску сцену у 2019. и 2020.

Реч је о филмовима пристиглим са црвеног тепиха Берлина, Кана, Венеције, као и са најзначајнијих документарних фестивала, попут IDFA у Амстердаму и CPH DOX у Копенхагену. Селекција има две програмске целине, дневно ће се приказивати по три премијере и по три репризна филма, укључујући и специјалне ретроспективе највећих филмских аутора и њихових култних остварења у мини-циклусима. Неки од филмова у овом избору имали су светске онлајн премијере, неки су освојили Оскар, попут комедије "Паразит", а део ових престижних наслова премијерно је приказан на недавно завршеном 48. Фесту и на 25. Фестивалу ауторског филма (ФАФ). Међу њима су драме "Невидљив живот" која је освојила награду "Београдски победник" за најбољи филм, и "Мартин Еден", награђена новоустановљеном наградом ФАФ "Гордан Михић" за најбољи сценарио.

"Невидљиви живот"

"Паразит"


ЖИРИ И ПУБЛИКА

КАКО истичу наши дистрибутери и приказивачи, нова "манифестација" није платформа за гледање филмова, већ прави онлајн филмски фестивал, и гледаоци ће моћи да прате програм само у одређеним терминима у току дана. Он ће имати пет целина - "Великани филма", "Кидс фест представља", "Породична авантура", "Документарни врхунци", и "Виђено Невиђено". Приступ фестивалу, поред филмофила у Србији, имаће и гледаоци у Црној Гори и БиХ, а на крају ће бити проглашени и победници о којима ће одлучивати жири и сама публика.