ЗБОГ озбиљности којом прети ширење заразе изазване вирусом корона, у многим галеријама и музејима ограничена је, или потпуно обустављена, посета изложбама. Међу онима чија је поставка имала такву судбину је и Ненад Марић. Овај ликовни уметник, који је дипломирао сликарство пре 14 година на Факултету ликовних уметности у Београду, широј јавности познатији је као музичар који наступа под именом Краљ Чачка.

Пре две недеље, како приличи, уз гитару и свирку уживо, у Музеју у Смедереву, отворена је изложба његових цртежа "Земља није мој дом", која је премијеру имала прошлог лета у београдском Дому омладине, а видела ју је и публика у Вршцу.

- Сада је најважније да прегурамо овај карантин - истиче, за "Новости", Марић. - Ситуација није наивна и нико не зна како ће све ово даље тећи. Свако ће морати да се са тим носи, а ја намеравам да цртам, пишем, свирам.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Култура неће стати: Најпознатији музеји омогућили вирутелну посету

"УЖИВО" И "РЕАЛНО" ПОЗИВ да се својом музиком укључи у "борбу против невидљивог непријатеља" добио је и Краљ Чачка. Он ће се, како нам је рекао, придружити иницијативи коју је покренула хрватска уметница Нина Роквић, да уживо и бесплатно одржи концерт који ће се директно преносити преко интернета. Ових дана са братом Марком Марићем припрема и музику за ТВ серију "Реална прича", у режији Гордана Кичића, која би требало да се емитује с јесени.

Вишеструко талентовани Краљ Чачка за собом има и збирку поезије "На маргини", у издању београдског "Лома", у којој су се, уз песме, нашли и цртежи и музика. Ликовни радови које је изложио на управо затвореној поставци, настајали су у, како каже, интимним моментима:

- Те цртеже који су стајали код мене у соби, сада сам, на белим зидовима галерије, и сам могао јасније да сагледам - прича Марић. - Изложбе су управо због тог разлога битне за уметнике, јер своје радове могу да самере са дистанце. У галерији се много јасније види начин на који приступам теми слојевитости савременог човека, као што је уочљивији и тај распад који сам представио на овим цртежима.

Ти тренуци контемплације у којима су настајала ова ликовна дела, како нам открива аутор, углавном су били у паузама између концерата. "Мини-турнеја" ових цртежа по Србији пружила је публици прилику да, уз музички, закорачи у још један јединствен и заокружен свет овог ствараоца.