ДРАМА корона која је ненадано запосела главну бину наших живота можда ће успети да предвићени термин 65. Стеријиног позорја у Новом Саду (од 26. маја до 3. јуна) помери дубље у лето, али је сигурно да неће наудити списку одабраних представа које је селектор Светислав Јованов већ сачинио. Јер, стварност је овога пута чуднија од маште, како гласи мото предстојећег јубиларног фестивала.

Јованов је писаним путем новинарима саопштио своје запажање, засновано на неколико десетина одгледаних представа - да, премда је низ институционалних устројстава, планова и фактора деловало на штету протекле позоришне сезоне, она се није завршила катастрофално.

- Штавише, сматрам да је надмашила ниво просечне. И то претежно захваљујући деловању оних неинституционалних, ауторских чинилаца, тачније, стваралаца специфичних ставова или афинитета. Суочени са многобројним видовима кризе, ови аутори су, уместо да се препусте ескапистичкој игри форми, стилова и "концепата" као удобнијем решењу, одабрали много ризичнији и тежи пут: вођени страшћу и самосвешћу, окренули су се стварности као конкретној инспирацији, поводу, материјалу или саговорнику - нагласио је угледни драматург.

По том критеријуму за овогодишњу Стеријину награду надметаће се осам представа у селекцији националне драме: "Смедерево" 1941", сценаристкиње и режисерке Ане Ђорђевић, у извођењу ансамбла Српског народног позоришта из Новог Сада, "Радничка хроника", аутора Петра Михајловића, у режији Вељка Мићуновића (Народно позориште/Narodno kazalište/Nеpszihaz Суботица), те "Маратонци трче почасни круг", писца Душана Ковачевића и редитеља Паола Мађелија у извођењу Magyar Szinhaz Будимпешта (Мађарска).

Semper idem

У конкуренцији за Стеријино признање је и комад Semper idem Ђорђа Лебовића, у драматизацији и режији Горчина Стојановића (Народно позориште Сомбор), затим "Кретање", аутора Димитрија Коканова и редитеља Јована Томића (Битеф театар), као и комад "Лепа Брена проџект", аутора Ведране Клепице, Маје Пелевић, Олге Димитријевић, Тање Шљивар и Слободана Обрадовића, који је рађен по концепту и у режији Владимира Алексића и Олге Димитријевић (Битеф театар).

Преостале две равноправне такмичарске представе су: "Ко је убио Џенис Џоплин", сценаристкиње Тијане Грумић и режисерке Соње Петровић (Српско народно позориште и Омладинска престоница Европе, ОПЕНС, Нови Сад), и комад "Густав је крив за све", који је рађен по концепту и у режији Кокана Младеновића, а у извођењу Позоришта "Деже Костолањи"/Кosztolanyi Dezsо Суботица.

Светислав Јованов


КРУГОВИ

У НЕТАКМИЧАРСКОЈ селекцији "Кругови" биће игране три представе: "Једваносимсобоакаломистобо", чији су аутори Нејра Бабић и Алеш Курт, који је и редитељ (Сарајевски ратни театар САРТР), "Шрединбергов бог", у драматургији и режији Јурија Шехатова, и Eichmann u Jeruzalemu, према концепту и режији Јернеја Лоренција (Загребачко казалиште младих Загреб).