ПРИЛАГОЂАВАЈУЋИ се новој ситуацији, Народни музеј је од понедељка затворио врата за посетиоце, али им је од уторка омогућио да виртуелно обиђу изложбу "Иван Мештровић (1883-1962). Скулптуре из збирке Народног музеја у Београду", која је крајем прошле године имала великог одјека у културној јавности, али и да виртулено прошетају кроз колонаду каријатида великог југословенског вајара - заштитни знак уласка у овај храм културе на Тргу републике.

Прочитајте још: Публици ћемо доћи "у госте": Представе Народног позоришта ће се гледати онлајн

- Ово је само почетак, намера нам је да у периоду који нам предстоји, за нашу публику уз виртуелне туре, приредимо и видео-вођења, како кроз делове наше сталне поставке, тако и кроз посебне, тематске изложбе - истиче, за "Новости", кустос Лидија Хам, додајући да ће сви ови садржаји ускоро моћи да се пронађу на једном месту, засебној страници на сајту наше кровне музејске институције, као и да ће њима моћи да се приступи и са свих друштвених мрежа. - Виртуелним и видео-вођењем кроз ризницу Народног музеја грађанима ћемо покушати да оплеменимо време које проводе код куће.

Прочитајте још: Дечје представе преко интернета: Омиљени наслови од суботе

Сваком од 40 Мештровићевих монументалних дела, која су од 17. новембра била изложена у Великој галерији Народног музеја, на поставци чији је аутор музејски сасветник Вера Грујић, у виртелној тури може се прићи сасвим близу. А свака од скулптура се може "обићи" са свих страна. На екрану су и обележја са којих се може сазнати о коме делу је реч и када је настало. За оне који су изложбу пропустили док је била отворена, ово је прилика да виде и макету Видовданског храма (за који је Мештровић радио дела из свог "Косовског циклуса"), а која се иначе чува у Народном музеју у Крушевцу и специјално за ову прилику је стигла у Београд.

КРОЗ СТАЛНУ ПОСТАВКУ ИЗ ФОТЕЉЕ

ГАЛЕРИЈА Матице српске се у уторак из галеријског преселила у виртуелни простор. Тачније започела је кампању "Галерија Матице српске с вама код куће", како би током опсности од заразе вирусом корона, љубитељима уметности учини боравак код куће "културнијим".Виртуелна понуда ове установе тако обухвата програм "Одрастање уз уметност", намењен деци и родитељима, обогаћен музичким садржајима, али и видео-вођења кроз актуелну изложбу. Припремљене су уметничке игре намењене целој породици. Целокупну сталну поставку Галерије са причама о најзначајнијим делима на српском и енглеском језику, може да се погледа на виртуелној тури -http://www.galerijamaticesrpske.rs/virtuelna-poseta.html.