МЛАДА пољска уметница - сликарка, графичарка и дизајнерка, са већ бројним наградама и стипендијама - Ита Харенза, допутовала је била у Београд како би присуствовала отварању своје изложбе у Галерији "Хаос", договорене пре ванредних околности изазваних заразом која је букнула широм Европе. На препоруку амбасаде своје земље, вратила се током минулог викенда кући, не сачекавши да се њена дела вечерас нађу пред публиком.
Према мерама прописаним за окупљање у затвореном простору током епидемије вируса корона, поставку ће у 20 часова отворити Бисерка Рајчић, наш чувени преводилац са пољског и један од најбољих познавалаца те културе код нас.

- Ова уметница је успешна у примени разних техника, типографских знакова, колажа, пастела и цртежа, којима је постигла веома занимљиве ефекте, посебно применивши и звуке у виду гласова, шапата, једва чујних разговора, који су пратили слике, истичући метафоричност порука њених радова, могућност повезивања прошлости и садашњости - објашњава Борка Божовић, оснивач Галерије "Хаос". - У Београд долази са серијом цртежа, насловљених "Сопствене слике" - сачињене од портрета који приказују на који начин она види људску невиност, са нежним лицем и без емоционалне напетости, и пејзажа, великих трагова воде која блиста на сунцу, са фрагментом обале у даљини.

Између осталог, ова уметница бави се и односом акта и пејзажа, додаје историчарка уметности:

- Цртеже, настале комбиновањем принтова, фотографија, графика и директних интервенција графитним прахом и угљеном, доживљава као подсећања на појмове из снова, који нису сасвим јасни, те нас само један запамћени детаљ води ка интерпретацији његовог симболичког значења. Њени радови свакако остају отворени за разна читања и посве личне интерпретације остављајући знатан простор за машту - закључује Борка Божовић.

Дела ове младе и успешне пољске уметнице публика ће моћи да види од сутра у галерији "Хаос", према важећим прописима о ванредном стању.


ИЗ УМЕТНИЧКЕ ПОРОДИЦЕ

У ПРОГРАМ "Хаоса" Ита Харенза ушла је на препоруку пољске универзитетске професорке Јоане Вишњевске Домањске, која је 2014. такође излагала у овој београдској галерији. Иначе, Ита Харенза потиче из уметничке породице - њен отац Анджеј је вајар, а од пре осам година води сопствену галерију.