ПОСЛЕ успеха са својим дебитантским играним остварењем "Панама", које је 2015. доживело светску премијеру на специјалној пројекцији у оквиру званичног програма Кана, редитељ и сценарист Павле Вучковић добио је још једно признање овог фестивала.

Пројекат његовог новог филма "Мраз" изабран је међу 16 који ће чинити понуду овогодишњег издања "Атељеа". Реч је о платформи коју је 2005. покренуо програм Cinefondation, а која је интегрални део Канског фестивала и одвија се у оквиру његовог програма.

"Атеље" сваке године окупља редитеље из читавог света, чији се филмски пројекти сматрају посебно занимљивим и потенцијално значајним. Они ће, заједно са својим продуцентима, током тог периода у Кану бити у прилици да се сусретну са потенцијалним партнерима.

Занимљиво је да је Вучковић управо у Кану 2003. и 2007. освојио престижну награду Cinefondation за своје, касније изразито успешне кратке игране филмове, "Бежи, зеко, бежи" и "Минус".

Пројекат Вучковићевог "Мраза", хорор-трилер приче о младој полицијској инспекторки која одлази у мало село у Источној Србији да истражи случај нестале девојке, забележила је међународни успех и пре канског "Атељеа": 2019. освојила је награду "Еуримажа" у износу од 20.000 евра на копродукционом маркету Transilvania Pitch Stop, у оквиру фестивала у Трансилванији, а подржана је и од програма МЕДИА Креативна Европа Европске уније.

Прва подршка "Мразу" стигла је од Филмског центра Србије, на конкурсу у мају прошле године.


ТУРНЕЈА БЕЋКОВИЋЕВОГ "МАЛИШАНА"

КРАТКИ играни филм "Малишан" редитеља Данила Бећковића, по сценарију Димитрија Војнова, ушао је у званичне програме међународних фестивала у Азији, Европи и Северној Америци. После приказивања на фестивалу у Катмандуу (Непал), "Малишан" ће током овог месеца бити приказан у Ландсхуту (Немачка) и у Москви, а крајем априла имаће америчку премијеру на 21. фестивалу у Њупорт Бичу. Реч је о једној од најважнијих филмских смотри у Калифорнији, која је и велики индустријски догађај.

Главне улоге у "Малишану" играју фински глумац Они Томила, Катарина Жутић, Славиша Чуровић и Дарија Врачевић.