ВЕЛИКИ српски и европски песник и интелектуалац, академик Миодраг Мија Павловић, својевремено је о ликовном изразу Драгана Мојовића, у песми "Пена и плес" написао: "Његова пена и његов песак нови су простори наше оностраности где се рађају жаришта слике, ни профана, ни света. Жаришта зрна песка."

На јединственог ликовног ствараоца, рођеног 1942. у Београду, где је и напустио овај свет 2001. године, од 13. фебруара, до недеље у Галерији РТС подсећа изложба његових дела "Увремењавање - развремењавање". По формалном образовању Мојовић није био сликар - завршио је Технолошки факултет у Београду, а студирао је и философију, али су му његов дар и занат стечен у Сликарској школи Радивоја Лале Суботичког, у Шуматовачкој улици, обезбедили посебно место, не само међу савременицима, већ и у српској историји уметности друге половине 20. века.

- Технолог по основном образовању, склон да промишљањем математичара дође до чисто естетичких садржаја или да методом физичара проникне тајне филозофије, Мојовић је током три деценије упорног и доследног уметничког деловања изнедрио једну осебујну ликовну целину чијој поетици нема премца, не само код нас него и у свету - истиче историчар уметности Никола Кусовац, у каталогу ове изложбе.

Своје цртеже, слике и аквареле Мојовић је од 1974. излагао на 40 самосталних поставки у земљи и иностранству. Представљао је Југославију на Бијеналу у Венецији и учествовао на групним изложбама у Даблину, Манчестеру, Москви, Пекингу, Варшави и Грацу.

- Мојовићева дела, свеједно да ли се ради о класично схваћеним сликама, сликежима, склоповима или о просторним сликежима, како он технички одређује своје слике, инсталације и објекте, настају као плод коришћења сложених интердисциплинарних сазнања - наглашава Кусовац. - Изузетна убедљивост извођачког поступка којим он удахњује живот сликаној материји, посебно ефектно материјалима као што су песак, вода, трава и камен, обезбеђује пуну уверљивост његовим, иначе, врло сложеним концептруалним, филозофским, научним, паранаучним и увек провокативним иконографским садржајима.

Драган Мојовић


У духовном животу овог уметника вера је имала изузетно место. Био је активан у раду Православне мисионарске школе при храму Александра Невског, а патријарху Алексеју Другом, поклонио је своју икону "Нерукотвореног образа".


ОБИЉЕ ЖИВОТА

ВЕЛИКИ експерименат, коме је сликар Драган Мојовић посветио себе, експерименат је који Дух изводи са материјом, од почетка света и века - написао је Владета Јеротић. - Божје стварање, а онда, у малом, стварање уметника... Сва каснија разноврсност и непојамно обиље живота, као да су пуке спирале на путу од алфе до омеге, цртање и извођење Алфом и Омегом. Човеком и Богом, Богочовеком.