Корона ломи и српски језик: Расправа лингвиста о писању имена вируса

Јл. Б.

14. 03. 2020. у 07:44

У јеку епидемије повела се и лингвистичка расправа о томе како треба правилно писати име вируса. Различита мишљења стручњака Одбора за стандардизацију језика и Института за српски језик САНУ

Корона ломи и српски језик: Расправа лингвиста о писању имена вируса

Depositphotos

У ЈЕКУ све већег интересовања јавности за нови вирус ковид-19, покренута је, како преноси Танјуг, и лингвистичка расправа - како се правилно пише: вирус корона, коронавирус или корона-вирус.

- Према мишљењу Одбора за стандардизацију језика правилно је да се атрибутив вирус пише на првом месту - објашњава председник одбора Срето Танасић. - Ова конструкција у српском језику потпада под атрибутивне конструкције, а у њима шири појам долази испред ужег, као на пример: професор Петровић, река Морава, крушка оскоруша, дрво орах, лекар специјалиста, болест туберкулоза, бактерија стафилокока и сл. Правило је да у свим таквим конструкцијама (синтагмама) шири појам долази испред ужег. Како је корона само тип вируса, нормално је да се по датом правилу пише вирус корона.

Међутим, с њим се не слаже др Марина Николић, научни сарадник у Институту за српски језик САНУ, која је на сајту "Језикофил" написала да је исправно писати коронавирус као једна реч.

- Коронавируси је опште име за групу вируса, добијено на основу изгледа, који асоцира на венац (лат. corona). У домаћим медијима налазимо различита решења за писање овог новог смртоносног вируса, али док не добије званично име, користићемо и даље назив целе групе, који ћемо писати, као што и наши приручници предлажу: састављено - објашњава Николић. - Постојећи приручници још увек не пишу о овом типу вируса, али се придржавају правила које се примењује и у научној терминологији, а то је да се спојено пишу називи групе вируса (нпр. рабдовируси, реовируси, ретровируси), а одвојено уколико се ради о вирусу болести коју он изазива (нпр. ХИВ вирус/вирус ХИВ-а, ебола вирус/вирус еболе, рубеола вирус/вирус рубеоле).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Ja Paja

14.03.2020. 08:25

prestanite vise sa unakazavanjem jezika...kada su se u nasem jeziku ovakve rijeci pisale sastavljeno...ostanimo vjerni Vuku i sebi samima...

Strelok

14.03.2020. 10:34

@Ja Paja - Ако је неко унаказио српски језик, то је онда В.С. Караџић. Обавести се мало о ономе о чему тако спремно говориш.

Silja

14.03.2020. 09:44

manite pravopisno pisanje borite se za lek, piste ga kako hocete to nece promeniti njegovu kosidbu naroda

Д. З.

14.03.2020. 12:00

@Silja - Лекари праве лек, а овде је реч о лекарима аз језик и именовање те пиошасти. Не може да се пише како се коме појединцу ћефне. Стручњаци за језик су језички лекаир. То им је струка. Свако треба да лечи оно за шта је оспособљен.

DW

14.03.2020. 09:57

Piše se virus korona. Počeli smo ne samo da ubacujemo strane reči skoro bez prevoda, već i pravila tih jezika, pa tako i coronavirus.

Драгољуб Збиљић

14.03.2020. 10:21

Овога пута Одбор за стандардизацију српског језика и његов председник проф. др Среето Танасић сасвим су исправно закључили да се пише како они кажу: "корона вирус". Било би веома штетно и умногоме непрактично ад се оно што се подразумеева под "вирус" пише на различите начине у синтагми. Дакле, треба писати "вирус корона", као и сваки други вирус. Било би страшно непрактично правописно решити различито писање назива вируса. Нема никакве потребе језички компликовати. Исправно је "вирус корона".

ALO

14.03.2020. 10:50

Piše se Korona virus jer su to dve odvojene reči ime Korona i opisna imenica i.

Д. З.

14.03.2020. 11:57

@ALO - А зар за Вас "вирус корона" (како је исправно решио Одбор за стандардизацију српског језика) нису две речи!???

Posmatrac

14.03.2020. 11:04

A sad i matematicari treba da naprave problem zasto ima oznaku 19 i da resavaju!

Prosto k'o pasulj

14.03.2020. 20:46

U pravu su naši stručnjaci. U duhu našeg jezika je "virus korona", dok je "korona virus' engleski način koji ce se vjerovatno odomaćiti. Drugo je pitanje šta narod hoće. Što se tice sastavljenog pisanja i to je pravilo objašnjeno. Pravi problem je u našim medijima, koji izgleda štede na lektorima. Država bi morala da ih obaveže da lektorski posao rade valjano, a ako nije tako onda treba da plaćaju kazne i dovedu u pitanje licencu za obavljanje svoje djelatnosti.