Топло биље из Микиних пролећа: Уручена награда Бојану Васићу

Ј. СИМИЋ

12. 03. 2020. у 00:16

Топло биље из Микиних пролећа: Уручена награда Бојану Васићу

Бојан Васић и Милош Вучевић / Фото Н. Карлић

На почетку 13. "Антићевих дана" у Новом Саду у среду уручена награда младом песнику Бојану Васићу за збирку песама "Топло биље" у издању Културног центра Новог Сада

УРУЧЕЊЕМ награде "Мирослав Антић" младом песнику Бојану Васићу за збирку песама "Топло биље" у издању Културног центра Новог Сада, у среду је у Новом Саду почела 13. по реду манифестација "Антићеви дани" која ће трајати до 13. марта.

У име жирија, одлуку о додели признања, Мирослав Радоњић образложио је речима да Васић овом збирком "шири препознатљив поетски простор и на суптилан начин остварује дослух са поезијом Мирослава Антића".

Пошто је лауреату награду у име Одбора "Антићевих дана" уручио градоначелник Милош Вучевић, Васић је у својој беседи истакао да Антић није само импресионистички нити мистични и дечји песник, него и песник матићевске свежине света.

- Близак ми је, не само као читаоцу, и онај опори, реторички понесени Антић, као и његова поема "Војводина", "Рождество твоје" и "Кикинда" и прва збирка песама "Испричано за пролеће". Из таквих пролећа израстао је и мој и свет "Топлог биља" - рекао је лауреат.

Отварајући "Антићеве дане" у Свечаној сали Градске куће, Вучевић је указао је на симболику овогодишње манифестације, а везује се за број 13: Антићеви дани су 13. по реду, трају до 13. марта, а тај датум пада у петак. Како би то несташни и неукротиви Мика Антић данас доживео?

- Вероватно би то за њега био нови изазов, нови почетак, јер само то се може очекивати од непоновљивог романтика. Једном сам прочитао да Мика пише такве стихове уз које се и најгорча пилула живота жваће као "моцарт" кугла. Тачно тако - он топи срца било да пише о љубави, детињству или животу уопште. Учио нас је да волимо и да гледамо у звезде и та учења по Мики правила су људе од многих генерација - рекао је градоначелник.

Директор КЦНС Бојан Панаотовић навео је да су ово дани поезије, културе, стваралаштва и слављење писане речи, "јер паметни телефони могу човека да учине мање паметним, а писана реч, култура и уметност чине нас бољим, племенитијим и квалитетнијим људима".


ЦВЕЋЕ ЗА ПЕСНИКА

ПОВОДОМ почетка манифестације, на гроб Мирослава Антића (1932-1986), песника, сликара, редитеља, новинара и боема, представници Града положили су цвеће на његов гроб. Такође, ученици школе која носи песниково име, окупили су се поред његове бисте у Дунавском парку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације