ПО мотивима чувеног филма "Ружни, прљави, зли" Етореа Сколе настао је истоимени комад Слободана Обрадовића и представа (у режији Ленке Удовички) чије је премијерно извођење у суботу (14. марта) у Београдском драмском позоришту.

Црнохуморна италијанска комедија са елементима надреализма, настала је 1976. године, а исте године творцу је донела награду за најбољу режију на Канском фестивалу. Управо овај наслов Ленка Удовички је одабрала за свој повратак на београдску сцену после више од две деценије.

- Овај култни филм деловао је као духовита гротеска у време просперитета, који је наизглед кренуо након Другог светског рата. Његова тема је веома битна, данас када смо у предворју могуће нове катаклизме и метастазе дубоких друштвених проблема, које су неки уметници, као Еторе Скола, још пре готово 50 година дијагностиковали и упозоравали на њих - речи су Ленке Удовички. - Овде је реч о најнижој, најсиромашнијој класи "са дна каце". Моје осећање је да смо данас сви на дну некакве каце. И не ради се само о материјалном сиромаштву, већ и оном духовном. Тиме какви нам се снови продају, какве вредности пласирају, ко су хероји данашњице, на шта смо усмерени - одређени смо сви у свом времену.

Публика на Црвеном крсту присуствоваће причи о људима са маргине, породици која живи у претрпаној страћари на периферији Рима. Главни јунак, једнооки Ђаћинто је глава породице која се издржава углавном крађама и проституцијом. Али, ради и друге, поштене и непоштене послове. Ипак, кад добије новац од осигурања због губитка ока, одбија да га подели са остатком породице...

Ауторску екипу чине сценограф Александар Денић, костимограф Бјанка Аџић Урсулов, композитор Најџел Озборн и кореограф Сташа Зуровац.

ВЕЛИКА ЕКИПА

У ГЛАВНОЈ улози од суботе гледаћемо Озрена Грабарића, госта из Загреба, а у осталим су Нина Јанковић, Александар Вучковић, Нађа Секулић, Наташа Марковић, Ивана Николић, Иван Заблаћански, Милан Зарић, Александар Јовановић, Јана Милосављевић, Ива Илинчић, Јово Максић, Вања Ненадић, Слађана Влајовић, Милена Јанчурић и Милан Гверо.