Бравуре Џона Малковича: Спектакуларним наступом легендарног холивудског глумца завршава се 48. Фест

Радмила Радосављевић

недеља, 08. 03. 2020. у 08:45

Бравуре Џона Малковича: Спектакуларним наступом легендарног холивудског глумца завршава се 48. Фест

Сцена из перформанса "Музички критичар" Фото Фест/промо

Ексклузивном госту ће бити уручен "Београдски победник"

ЦЕНТРАЛНИ догађај нашег највећег празника "покретних слика" ове године остављен је за саму завршницу - легендарни холивудски глумац Џон Малкович спектакуларним наступом у "Комбанк дворани" у недељу увече ће свечано затворити 48. Фест.

Једној од највећих звезда светског филма, чије глумачке бравуре у култним остварењима "Места у срцу", "Царство сунца", "Стаклена менажерија", "Чај у Сахари", "Опасне везе", "На ватреној линији"... памте бројне генерације гледалаца широм планате, биће уручена и награда Феста "Београдски победник", за изузетан допринос филмској уметности.

После церемоније, публика ће имати прилику да ужива у Малковичевом фасцинантном музичко-сценском перформансу "Музички критичар" (настао по идеји и концепту Алексеја Игудесмана), који славни глумац с великим успехом тренутно изводи на турнеји у најеминентнијим европским дворанама. Перформанс носи име "Музички критичар", у њему се "изводе" негативне критике које су својевремено добијали највећи композитори, попут Моцарта, Бетовена, Шопена, Баха, Прокофјева, Изаја, Пјацоле, Канчелија...

Малкович ће нам показати како је Шуман умислио да је "композитор", да је Брамс "неталентовани кретен", а Клод Дебиси је "једноставно ружан"... Игудесман је у овом перформансу, заправо, створио микс најокрутнијих музичких критика у последњих неколико векова, написаних о неким од најбољих музичких дела у историји, а Малкович ће нам бриљантно дочарати злоћудног критичара који верује да је музика ових генија досадна и обична...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Оскаровац Коста Гаврас: Овде сам међу пријатељима


Ова гламаурозна завршница 48. Феста, као и гости који су током десет фестивалских дана Београд учинили светском филмском метрополом, попут Малковича, оскаровца Косте Гавраса, великог редитеља Атома Егојана, британске глумачке звезде Џулијана Сендса... у потпуности су оправдали његов овогодишњи наслов "Скупљачи емоција".


Коста Гаврас/Фото Р. Радосављевић


У препуним дворанама "Комбанк дворане", Сава центра, биоскопа "Синеплекс Ушће", Дворани Културног центра Београда, Југословенској кинотеци..., гледаоцима су емоције скупљала нова, најзначајнија филмска остварења светске кинематографије (чак 95 премијерних пројекција), али и антологијска ремек-дела мајстора која су такође приказивана у програму "Фест класик".


ГАВРАСУ "ПЕЧАТ"

ЈЕДАН од највећих филмских стваралаца 20. века, Коста Гаврас ("Новости" су с њим јуче објавиле ексклузивни интервју) представио је свој нови филм "Понашајте се као одрасли" најпре на јучерашњој конференцији за новинаре, заједно са глумцем Кристосом Лулисом, који игра главног јунака, а затим и на премијерној пројекцији у "Комбанк дворани". Пре тога, славном редитељу свечано су уручена два висока признања - "Златни печат" Југословенске кинотеке, а потом и награда Феста "Београдски победник", за изузетан допринос филмској уметности.

- Ово је била добра прилика да се вратим у Београд, а ове награде су за мене велика част. Оне не долазе за један, већ за све моје филмове, и мада изгледа као да су то награде за крај каријере и као да сам завршио са филмовима, оне су за мене ипак само почетак - рекао је Гаврас.


ОВАЦИЈЕ ПАСКАЉЕВИЋУ

ПРЕСТИЖНА награда "Златни печат" током Феста свечано је уручена и нашем великом филмском аутору Горану Паскаљевићу. Ово признање, како је истакао Југослав Пантелић, директор Кинотеке и уметнички директор Феста, додељено му је 6. јуна прошле године, када је наш филмски архив обележавао 70 година постојања, али он није могао да присуствује тој церемонији. Пре уручења "Печата", у оквиру Главног програма ван конкуренције, на Фесту је премијерно приказан филм "Упркос магли", који је Паскаљевић снимио у Италији, са италијанским глумцима и на италијанском језику, који је из "Комбанк дворане" испраћен је вишеминутним овацијама.