Инциденти се само ређали на додели Цезара: Феминистикиње су покушале да заузму црвени тепих због бурне прошлости Поланског

Г. ЧВОРОВИЋ

29. 02. 2020. у 14:13

Инциденти се само ређали на додели Цезара: Феминистикиње су покушале да заузму црвени тепих због бурне прошлости Поланског

AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Без "Цезара" за силоватеља – била је једна од парола које су носиле феминискиње из више организација за права жена које су се окупиле испред сале "Плејел"
Од СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: ПАРИЗ

НАГРАДУ "Цезар" за најбољи филм у петак увече су добили "Јадници" Лађа Лија, док је за најбољу режију награђен Роман Полански за филм "Оптужујем". "Цезар" за женску улогу припао је Анаис Демустије за остварење у филму "Алис и градоначелник", а за мушку Рошдију Зему за ролу полицајца у филму "Рубе, светлост". За најбољи страни филм проглашен је "Паразит" Бонг xун Хоуа.

Овогодишњу доделу "Цезара" обележиле су многобројне контрадикторности и протести око редитеља Романа Поланског. Без "Цезара" за силоватеља – била је једна од парола које су носиле феминискиње из више организација за права жена које су се у петак увече окупиле испред сале "Плејел" у Паризу где је одржана 45. церемонија доделе престижне француске филмске награде.

Порука је била намењена Поланском кога је више жена у прошлости оптужило за силовања и сексуално узнемиравање.

Феминистикиње су направиле велику буку и, чак, покушале да заузму црвени тепих, али су их специјалци у томе спречили.Ни Полански, ни било ко из његове екипе из солидарисања са њим, нису у петак присустовали церемонији коју су претходних дана обележиле и друге афере, као што је колективна оставка целе управе, због тога што их је део глумаца оптужио за елитизам.

Зато су многи овогодишwу церемонију видели као транзицију ка новом издању које би ова награда у будућности требало да добије. Филм Поланског "Оптужујем", који се бави афером Драјфус, имао је 12 номинација, а осим за режију, добио је и "Цезара" за адаптацију и костим.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације