Вечно време књиге: Централна прослава дана Народне библиотеке Србије и 188. рођендана ове институције

М. МИРКОВИЋ

28. 02. 2020. у 19:50

Вечно време књиге: Централна прослава дана Народне библиотеке Србије и 188. рођендана ове институције

Владан Вукосављевић

Верујем да ће Библиотека добити нови депо 2023, рекао је Вукосављевић

ДАН Народне библиотеке Србије, 28. фебруар, по себи је велики датум, а прослава њеног 188. рођендана је посебно значајна уколико се у обзир узму дисконтинуитети српске културе и државе, услед којих је 188 година и те како велики временски распон. Ово је на свечаности уприличеној у здању НБС истакао министар културе и информисања Владан Вукосављевић, нагласивши да је ова библиотека одувек била и остаће један од кључних чинилаца нашег развоја на духовним путевима културе.

- Време књиге јесте вечно време и вечна епоха људског духа - рекао је Вукосављевић. - Времена се мењају, и у доба дигитализације ми смо сведоци тих промена. Библиотека ће и у будућности бити место трагања за информацијама и образовањем у новим форматима, и због тога развој Народне библиотеке Србије има исте задатке и циљеве које је имао и пре 188 година.

Министар је открио да се интензивно ради на издвајању средстава за изградњу главног депоа Библиотеке који је неопходан, те најавио:

- Верујем да ће Народна библиотека Србије добити нови депо 2023. године ако се инвестициони планови буду реализовали онако како је то предвиђено.

Традиционално, у склопу централне прославе Дана НБС, је уручена национална награда из области библиотекарства "Јанко Шафарик", коју је жири једносгласно доделио Небојши Ковачевићу, дипломираном библиотекару саветнику, запосленом у Одељењу серијских публикација у Народној библиотеци Србије. Ковачевићу је награду уручио директор НБС Ласло Блашковић, који је церемонију отворио честитајући делатницима куће коју води на успешној години која је за њима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФЕСТ у знаку Малковича, Гавраса, Егојана...

- У 2019. години Народна библиотека је учествовала у два европска пројекта: "Процват писмености" и "Миграције кроз науку и уметност". Дигитална библиотека НБС обогаћена је са 11 нових збирки, од Каталога грамофонских плоча, преко фотографија о миграцијама, до пројекта "Хартије од вредности - Крваво злато" - навео је Блашковић, и додао да је Дигиталну НБС током протекле године посетило 62.379 корисника, да је пола милиона књига пописано у ревизији (никад до краја реализованој у последњих 40 година), да су интезивиране припреме за изградњу новог депоа, објављено фототипско издање "Београдског паримејника", најстаријег рукописа из фонда Библиотеке...


Традиционална манифестација у Народној библиотеци / Фото П. Митић


ИЗЛОЖБА О РАСТКОВОЈ "АФРИЦИ"

У СКЛОПУ прославе, је у Холу НБС отворена и изложба "Кроз пустињу и прашуму: путопис Растка Петровића", аутора Јасмине Томашевић и Немање Калезића, посвећена путопису "Африка" који је Петровић исписао о свом путовању дуж Црног континента. Потом је представљена и издавачка продукција Народне библиотеке Србије: прва књига изабраних дела Милоша Ђорића "Реквирирани мотиви" (приређивачи Драгана Бедов и Иван Обрадовић, едиција "Жива прошлост"), те "Будућност прошлости" (приређивачи Паул Климпел и Елен Ојлер, едиција "Савремена библиотека", књига 25).


Ласло Блашковић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације