Корени Добрице Ћосића и Његове беле рукавице Јелене Бачић Алимпић најтраженији: Листа најчешће позајмљиваних књига

М. МИРКОВИЋ

28. 02. 2020. у 23:07

Корени Добрице Ћосића и Његове беле рукавице Јелене Бачић Алимпић најтраженији: Листа најчешће позајмљиваних књига

Иво Андрић

У народним библиотекама у Србији тражио се ред лектире, ред хит списатељице

НА сајту Народне библиотеке Србије објављена је традиционална листа најчешће позајмљиваних књига у јавним библиотекама током протекле године.

"Корени" Добрице Ћосића, за које је нови талас интересовања изазвала телевизијска серија, били су најтраженија књига у народним библиотекама у Србији и 2019, баш као и претходне 2018. године. По подацима из 113 библиотека, колико их је (од 155 постојећих) доставило податке, тек незнатно ређе од "Корена" су читаоци тражили "Његове беле рукавице", роман Јелене Бачић Алимпић.

Треће место са нешто мање од две хиљаде позајмица у тих 113 библиотека, за 2019. држи "На Дрини ћуприја", а четврто - још један наслов бестселер ауторке Јелене Бачић Алимпић, "Кофер из Берлина".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Необична колекција нишке библиотеке: Користила 100 евра као обележивач за књиге

"Аги и Ема", у филм преточени и у лектиру уврштени роман прерано преминулог писца за децу Игора Коларова, нашао се на петом месту листе најчешће позајмљиваних књига. На шестом је, поново, Јелена Бачић Алимпић и то њена трилогија "Казна за грех", трокњижје које је још 2016. било "други најтраженији" наслов, док је 2017. године заузимало неприкосновено прво место будући да је тражено готово дупло чешће од друге књиге на тадашњој ранг-листи.

Седма током 2019. "најпозајмљиванија" књига је први том "Сеоба" Милоша Црњанског - а осма, још један хит Јелене Бачић Алимпић, "Нигде нема те", што још једном потврђује да је име ове списатељице, са чак четири наслова (међу којима је и једно трокњижје) на листи најтраженијих, апсолутно најчешће изговарано за пултовима библиотека из мреже НБС - а она најчитанији наш живи писац, макар у библиотекама.


Јелена Бачић Алимпић Фото Танјуг

На деветом месту прошлогодишње листе нашао се награђивани роман Владимира Табашевића "Заблуда светог Себастијана".

Међу десет најчешће позајмљиваних књига у јавним библиотекама током протекле године, уврштена је и једна из пера друге новинарке и хит списатељице Мирјане Бобић Мојсиловић "Мушка азбука", која се налази на десетом месту управо обнародоване листе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације