СА великим амбицијама, 8. јануара 1971. године, Међународни филмски фестивал у Београду, популарни Фест, закорачио је у "храбри, нови свет" (како је и гласио слоган првог издања). На иницијативу и под управом Милутина Чолића пажљиво је сачињен програм првог Феста који су чинила, гледано из данашње перспективе, чиста ремек-дела: "Одисеја у свемиру" Стенлија Кјубрика, "Меш" Роберта Алтмана, "Голи у седлу" Дениса Хопера, "И коње убијају, зар не" Синдија Полака, "Сумрак богова" Лукина Висконтија, "Поноћни каубој" Џона Шлезингера, "Страст" Ингмара Бергмана, "Буч Касиди и Санденс Кид" Џорџа Роја Хила...

На велике амбиције овог фестивала публика је одговорила гужвама на благајнама, усхићењем гледалаца, а славни гости добрим расположењем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Џон Малкович почасни гост 48. Феста

Највише пажње изазвао је специјални поноћни циклус "Конфронтације", за чију је селекцију био задужен велики Душан Макавејев.

- У овом програму доминирале су различите приче, од оних са порнографским елементима, до политичког лудила. То је било довољно да изазове хистерију интересовања и доведе хиљаде званих и незваних гледалаца на пројекцију у дворану која прима много мање људи - забележио је Иван Карл, у "Монографији Феста", објављеној поводом 40. рођендана фестивала.

Београд је те 1971. године угостио великане светског филма - Дениса Хопера, Питера Фонду, Лив Улман, Анджеја Вајду, Френка Капру, али и "прву голу америчку глумицу", како су "Новости" у тада објављеном интервјуу назвале звезду "Поноћног каубоја" Силвију Мајлс.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФЕСТ 2019: Поглед на слабости моћног Берлусконија

Наредне, 1972, Фест је заблистао још већим сјајем, а тешко је побројати све оне великане који су током само седам јануарских дана шетале београдским улицама, попут Монике Вити, Кирка Дагласа, Питера Јустинова, Роберта де Нира, Милоша Формана, Алана Аркина, Виторија де Сике, Сергеја Бондарчука...


Кирк Даглас

Новинари нашег листа "дежурали су" тих година у хотелу "Метропол", где је одседала већина страних гостију, попут диве Ђине Лолобриђиде, Кена Лоуча, Бернарда Бертолучија... Знала је то и публика па су се често могле видети београдске лепотице како вриском поздрављају тадашње филмске заводнике, попут Рајана О`Нила или Марчела Мастројанија.


Питер Јустинов

"Новости" су биле ту да забележе сјајне тренутке Феста, али и мале и велике скандале који су се готово редовно дешавали. Тако је остало записано да је велики Сем Пекинпо био "пијан ко летва" на премијери свог култног филма "Пси од сламе", да је Франко Зефирели из протеста напустио прес конференцију, да је Кирк Даглас упоредио Београд са Њујорком, а да је Катрин Денев током славља у Скадарлији испала вредна наруквица.


Френсис Форд Копола Фото РТС

Одлазак творца Феста, Милутина Чолића, из организације фестивала током осамдесетих година, поклопио се и са неким од његових најлошијих издања. Смењивали су се селектори, организатори, разне комисије, а држава је била принуђена да дистрибутерима одобри девизе како би могли да откупљују филмове.


Питер Фонда

- Доста је било Феста, изволите на своја радна места - тим речима је Бата Живојиновић 1985. затворио филмску смотру која је преживљавала своје најтеже дане.


Катрин Денев

Сјај фестивала је избледео, јер су се тешка времена у држави пресликала и на Фест. До атрактивних гостију било је готово немогуће доћи, а неколико редитеља је почетком деведесетих отказало своје филмове с образложењем да "немају слободну копију филма", баш у време трајања фестивала.


Денис Хопер

Сви медији, па и "Новости", били су пуни хвале за Емира Кустурицу који је, користећи свој лични углед и познанства у најтеже време у Београд довео Џима Џармуша, Никиту Михалкова и Џонија Депа, који је био и специјални гост на концерту "Партибрејкерса" у СКЦ.


Џим Џармуш, Џони Деп и Емир Кустурица Фото Танјуг

- На бину је у једном тренутку изашао и Џони Деп и "мало набадао" по гитари - записале су тада "Новости".


Роберт де Ниро Фото Документација “Борбе“

Почетак наредне деценије, двехиљадите, донео је нова преиспитивања Феста, враћајући га полако на старе стазе. Те 2003. Београд је угостио Шарла Азнавура и Кена Расела. Чувени британски редитељ је тада најавио да ће снимити филм о Николи Тесли, али је, због болести, те планове стално одлагао. Наредних година, на Фест су долазили Катрин Денев, Абас Кјаростами, Алекс де ла Иглесија, Вим Вендерс, Боб Рафелсон,Рејф Фајнс, Стивен Фрирс...


Моника Вити и Милош Форман

Најављеним доласком Косте Гавраса и Џона Малковича, 48. Фест оправдава фестивалску традицију довођења славних гостију којима је у готово пет деценија трајања "размазио" гледаоце.


НЕСТАНАК ПОЛАНСКОГ

ТОКОМ Феста из хотела "Метропол" нетрагом је нестао славни редитељ Роман Полански. Тражили су га сви, и организатори, и публика, и новинари, да би се тек дан касније сазнало да је већ одлетео са београдског аеродрома. Полански је, кажу, свој боравак нагло прекинуо јер је био веома разочаран преводом свог филма "Теса".


Кит Карадин