ПОД слоганом "Скупљачи емоција", којим одаје почаст легендарном глумцу југословенске и светске кинематографије Бекиму Фехмиу у (1936-2010), и домаћом премијером филма "Отац" Срдана Голубовића, у петак вече ће у Сава центру свечано бити отворен 48. Међународни филмски фестивал (Фест).

Увод у наш највећи празник "покретних слика" биће церемонија отварања Феста, на којој ће једна од највећих глумица овог простора, Мира Бањац, примити награду "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности. Ово високо признање уручиће јој Уликс Фехмиу, син Бекима Фехмиуа, коме је припала и част да овогодишњи "фестивал фестивала" прогласи отвореним. На церемонијално "путовање" кроз Фест публику ће водити глумци Јелена Гавриловић и Игор Ђорђевић, а занимљиво је што ћемо већ на самом почетку видети остварење из Главног такмичарског програма, Голубовићеву социјално-породичну драму "Отац", која нам стиже директно са Берлинала, где је с великим успехом доживела светску премијеру.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Џон Малкович почасни гост 48. Феста

У десет фестивалских дана, наши филмофили имаће прилику да скупљају и размењују емоције, како међусобне, тако и са ауторима из света чије ћемо филмове гледати, али и са оскаровцима који стижу у Београд - култним глумцем Џоном Малковичем и редитељем Костом Гаврасом, којима ће, као овогодишњим лауреатима, такође бити уручена награда "Београдски победник". Гаврас, аутор који је устоличио политички филм и подигао на пиједестал, представиће и своје ново остварење, социјално-политичку драму "Понашајте се као одрасли", а Малкович ће 8. марта "спустити завесе" 48. Феста извођењем спектакуларног музичко-сценског перформанса "Музички критичар".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФЕСТ 2019: Поглед на слабости моћног Берлусконија

У оквиру Главног такмичарског програма, у конкуренцији за награду "Београдски победник", видећемо 20 нових остварења светске, регионалне и домаће продукције. Реч је о изузетним, врло актуелним и ангажованим насловима који се баве нашом стварношћу, попут филмова "Само 6,5" иранског редитеља Саида Рустајиа, "Млечни зуби" редитељке Шенон Марфи, "Отписан" грчког редитеља Захариjаса Мавроеидиса, "Монос", колумбијски филм у режији Алехандра Ландеса и Алексиса Дос Сантоса. Ту су и "Идеални кандидат" Хаифе ал-Мансур, прве жене редитељке у Саудијској Арабији, "Умрећеш у двадесетој" Амаџада Абу Алала, "Камо среће" Ђиневре Елкан, "Невидљив живот" Карима Ајнуза, еротска драма "Дама херц" редитељке Меј ел-Туки, "Патроле" Стефана Командарева... У главној трци за награде, поред "Оца", нашао се још један српски филм, "Сумрак у бечком хаустору" Младена Ђорђевића, као и регионална остварења "Врба" Милча Манчевског, "Глас" Огњена Свиличића, "Полусестра" Дамјана Козоле...


Отац“ Фото Промо

О добитницима "Београдског победника" и других награда одлучиваће петочлани међународни жири - словеначки глумац Себастијан Каваца, глумица Наташа Нинковић, хрватска редитељка Дана Будисављевић, редитељ Никола Љуца и немачки глумац и политички активиста Клеменс Шик.


Грех“


У новом такмичарском програму Фест Фокус видећемо 19 провокативних, субверзивних и храбрих остварења аутора из света, који својим бескомпромисним филмским изразом скрећу пажњу светске публике и критике. У овом избору су драма "Тело Христово", пољског редитеља Јана Комасе, номинована за овогодишњи Оскар за најбољи интернационални филм, француска хорор комедија "Јеленска кожа" Кентена Дипјеа, трилер "Допунска настава" Ивана-Горана Витеза...


Диван дан у комшилуку“


Посебна пажња светске јавности прати и филмове Easy Land редитељке и сценаристкиње Сање Живковић, са звездом у успону Нином Кири и Мирјаном Јоковић у главним улогама, и "Ивана Грозна" српско-канадске редитељке Иване Младеновић.


Осиња мрежа“

Поред Гаврасовог филма "Понашајте се као одрасли" (слика Грчке, његове домовине из 2015. године на рубу банкрота), у престижном Главном програму ван конкуренције видећемо нови филм нашег великана Горана Паскаљевића, "Упркос магли". Ову изузетну социјално-породичну драму један од наших најзначајнијих аутора снимио је у Италији, на италијанском језику, а на Фесту ће је представити заједно са глумачким звездама које играју главне јунаке, Донателом Финокјаром, Ђорђом Тирабасијем, и натуршчиком Алијем Моусом Сарханом. У овој селекцији су и хитови "Бела као снег" Ани Фонтејн, "Ема" Пабла Ларена, "Малмкрог" Кристија Пуја, "Млади Ахмед" браће Дарден, "О бесконачности" Роја Андерсона.

Џон Малкович, EPA-EFEETTOR FERRARI

Фест нам уз Малковича, Гавраса и Атома Егојана ове године представља још 40 гостију из света и региона.


Коста Гаврас, EPA-EFEJuan Herrero

Култни канадски редитељ Атом Егојан једна је од највећих звезда 48. Феста, на који стиже са новим филмом "Почасни гост", који ће нам представити заједно са главним глумцем, британском звездом Дејвидом Тјулисом.

Атом Егојан, EPA-EFECLAUDI NORATI

ОМАЖ НЕДИ

ПОРЕД ретроспективе најзначајнијих светских и домаћих остварења у којима је Беким Фехмиу одиграо култне улоге и био партнер највећих звезда , 48. Фест одаје почаст и нашој великој глумици Неди Арнерић, која је преминула 10. јануара. У Музеју кинотеке, у програму Фест Класик, од 28. фебруара биће приказано девет филмова у којима је остала незаборавна.