ГЛУМЦИ из Грачанице успели су овог месеца да укину уметничке "таксе" и пређу све рампе и границе - истовремено играју на матичној сцени и одлазе на гостовања, држе школу глуме, спремају се за премијеру документарног филма о седам деценија постојања позоришта ("Упркос свему"), али и фестивал античког театра који ће се почетком јуна одржати на Криму.


Како сазнајемо, током фебруара забележили су рекордан број активности, истовремено припремајући нове наслове на репертоару куће.


- Поред редовних и готово свакодневних проба Голдонијевих "Рибарских свађа" (режија Милан Караџић) чије је прво извођење најављено за 25. март у Грачаници, наше позориште овог месеца имало је већ једну премијеру и осам гостујућих играња, седам различитих представа на свом репертоару - каже управник Предраг Радоњић. - Такође, представа "Крв црвеног петла" (по тексту Милоша Латиновића и у режији Јоване Томић) урађена у копродукцији са Народним позориштем у Нишу, изведена је почетком фебруара код нас премијерно, а потом два пута заредом у Нишу.


Иза приштинског ансамбла са седиштем у Грачаници је и веома успешно гостовање у Скопљу, где су пред готово шест стотина посетилаца Македонског народног театра одиграли Гогољеву "Женидбу" (опет у режији Милана Караџића и копрудукцији са СНП), испраћени бурним аплаузом и позивима за нова гостовања.


- Веома запажену представу "Жене из Троје", коју је по мотивима Еурипидове трагедије адаптирао и поставио на сцену Небојша Брадић (крајем прошле године са Народним позориштем Тимочке Крајине "Зоран Радмиловић" из Зајачера), играћемо у јуну на Фестивалу античких театара у граду Кречу на Криму истиче Радоњић. - Иначе, током сезоне редовно обилазомо градове широм Србије. Тако је "Ивкова слава у Призрену", емотивна представа коју је према савременим приликама на Косову и Метохији (инспирисан делом Стевана Сремца), адаптирао и режирао Бојан Стојчетовић - одиграна почетком месеца у Краљеву, а договорен је наступ у Новом Саду. На сцени СНП свој термин ће у марту имати и наша "Женидба", а свој редовни репертоарски живот у Лесковцу одржава и представа младе драматуршкиње Исидоре Милосављевић "Ако се пробудиш или као да је важно" (у поставци Ненада Тодоровића) коју је са позориштем из овог града урадио наш театар. Ова представа позвана је и на гостовање у Шабац средином марта.Прочитајте још: Протокол о сарадњи позоришта у Београду и Грачаници


Челни човек театра открива да их до краја године очекују и три нове представе: премијере комада "Неспоразум" (по тексту и у режији Ненада Тодоровића), Стеријини "Ајдуци" (у редитељском читању и адаптацији Анђелке Николић) и праизведба текста Александра Југовића "Плацебо", који на сцену поставља Исидора Гонцић. Посебан догађај у текућој сезони, по Радоњићевим речима, очекује се на пролеће:

- У мају и једна фестивалска премијера. Публика ће први пут бити у прилици да види документарни филм "Упркос свему" о несвакидашњем 70-годишњем постојању и раду наше куће, аутора Горана Аврамовића и Игора Вуковића.


ЧАСОВИ ГЛУМЕ

НАРОДНО позориште у Приштини са седиштем у Грачаници, упркос малом броју запослених и специфичним околностима, осмислило је и нови културни садржај за најмлађе суграђане: сваке среде организују часове глуме на сцени у Грачаници. Школу воде глумци Народног позоришта, а похађају деца различитог узраста.


СТИГЛИ И НА "КРУШКУ"

ДЕЧЈА представа по тексту и у режији Радмиле Кнежевић "Успавана лепотица" два пута, заредом, нашла се у фебруару на фестивалу "Крушка" у Крушевцу, а дечје остварење "Сирано" (текст Игора Бојовића и режија Ненада Тодоровића) чија је премијера била крајем године у Грачаници - изведена је и у Звечану и Лепосавићу.