ПОД интригантним називом "Ајнштајнова издаја" пред београдску публику изаћи ће још један наслов, код нас радо играног и виђеног писца светског гласа Ерика Емануела Шмита. Иначе, добитника најпрестижније француске награде за позоришни комад, "Молијер", одавно су нашим гледаоцима препоручиле представе које су, по правилу, ишле на карту више: "Загонетне варијације", "Посетилац", "Мали брачни злочини", "Фредерик или булевар злочина", "Оскар и мама Роуз"...


Овог пута реч је о праизведби (превод др Никола Бјелић), коју на сцену УК "Вук" поставља Андреа Ада Лазић. С писцем се већ сусрела радећи његову "Тектонику осећања" у Шабачком позоришту, а о новом задатку каже:

- Много тога ме у Шмитовим комадима фасцинира. Развој и структура ликова, начин на који се бави карактерима, па и како кроз њих провлачи свакодневне проблеме с којима се сви сусрећемо у животу.

Како објашњава, у средишту приче је случајни сусрет славног научника с америчким скитницом, на обали језера у Њу Џерзију. Ајнштајн, немачки Јеврејин и убеђени пацифиста, "укршта" ставове с човеком који је изгубио сина у рату и брани смисао његовог постојања.


- У сукобу мишљења обојица преиспитују своја убеђења. Круна Ајнштајновог истраживања, теорија релативитета, допринела је настанку атомске бомбе. Тако се чини да је Ајнштајн издао и себе и своја пацифистичка начела - објашњава Андреа Лазић.


- Иначе, у овој драми са елементима комедије појављује се и трећи лик: агент ФБИ који регрутује скитницу да му подноси извештаје о разговору с научником... Прошли смо кроз врло интензиван процес рада, пуно слушали једни друге, разговарали и заједно истраживали, супротстављајући мишљења као и ликови у комаду.


До каквог су резултата дошли видеће се у суботу, када ће на сцену изаћи Ајнштајн (Небојша Дугалић), Скитница (Бранислав Зеремски) и Агент ФБИ (Јован Јелисавчић).


Бранислав Зеремски, Јован Јелисавчић и Небојша Дугалић - Фото З. Јовановић


- Шмит је један од најбољих савремених драмских писаца. Гледао сам моје сјајне колеге (Марка Николића и Бориса Пинговића) у "Загонетним варијацијама", сада је дошао тренутак да и сам заиграм у његовом комаду - каже Небојша Дугалић. - Ова прича актуелна је у сваком времену, бави се темом моралних дилема великих људи који су имали намеру да човечанству донесу нешто добро, али су злоупотребљени за - свеопште зло. Поставља се дилема колико, уопште, неке наше намере доводе до лоших последица. Много је "неизрачунљивих" ствари, па тако никад не знамо да ли ће из доброг семена изнићи намеравани плод... Ајнштајн каже да наука нема ни аутора ни националност, али и да "бити физичар не значи ништа више, него да сазнаш божје мисли". У природи свих открића је препознавање божје промисли, мада ватра коју доноси може и да загреје и да уништи.


У улози Скитнице гледаћемо Бранислава Зеремског, који открива да су пишчеве реченице често вишезначне и да је у заплету занимљива и чињеница да обојица јунака кроз разговор мењају сопствене ставове, па тако поново улазе у сукоб, с новог становишта.


- И није реч само о борби мишљења, већ и оној унутрашњој. Траже се и оправдања, зато мој лик каже: "У рату се не убија ради убијања, него да се не би умрло"... Текст је згуснут, а ми реченице прилагођавамо себи, чинећи их животним. Иначе, с Адом смо прошли кроз леп рад, она уме да "ослушне" глумце.


Прочитајте још: ПОЗОРИШНА КРИТИКА: Мера (позоришног) времена


А да све што заступају двојица случајних познаника, заступа и агент ФБИ, објашњава млади Јован Јелисавчић који се нашао пред двоструким испитом. "Полагаће" га пред публиком, али и пред својим професором Небојшом Дугалићем:

- Вратио сам се у време школовања и подсетио на начин на који смо радили. Сарађивао сам у представи са сјајним људима. Мислим и да сам на сцени успео да разбијем привидну хармонију између друга два лика, која су у сталном преиспитивању - објашњава млади Јелисавчић, чију игру је ТВ публика имала прилику да види у серијама "Чизмаши","Беса" и "Пет".


ПЕЧАТ ЗА ПИСЦА

УГЛЕДНИ француски писац Е. Е. Шмит чест је гост нашег главног града, а радо је долазио и на позоришне премијере својих комада. Приликом једног од тих боравака, 2011. године, током "Молијерових дана" у Београду - уручен му је и Печат Народног позоришта, на чијој сцени су с великим успехом игране "Загонетне варијације" и "Мали брачни злочини".