ИНСТИТУТ за српску културу из Никшића је српска научна институција у Црној Гори која се на стручан и компетентан начин бави истраживањем, вредновањем и презентовањем богатог српског, културног и духовног наслеђа на тлу данашње Црне Горе. Али, и суседних области, пре свих Херцеговине, која је предмет негирања и оспоравања, с једне стране, као и присвајања, те правног и интерпретативног насиља, с друге стране.


Ова научна установа остварила је сарадњу са свим српским универзитетима у Србији и Републици Српској, као и са бројним институтима у тим државама, тако да су професори са тих универзитета и истраживачи прихватили да буду чланови редакције часописа "Српска баштина", да пишу за њега, а учествовали су и на научним скуповима које су организовали. У току је и формирање библиотеке Института, која је смештена у просторијама Српске куће у Подгорици.


- Поздрављамо обећање председника Србије Александра Вучића да ће матична држава свих Срба да финансира српске културне, просветне и образовне институције српског народа у Црној Гори - каже, за "Новости", др Будимир Алексић, директор Института за српску културу из Никшића. - Не треба посебно објашњавати колико је то значајно за опстанак српског народа овде где антисрпски режим спроводи насилну асимилацију Срба, с једне стране, а с друге стране подстиче њихово исељавање. Исељавају се, углавном, млади и школовани људи тако да прети реална опасност да српски народ у Црној Гори, у блиској перспективи, остане без своје културне и научне елите. Историјски је доказано да се национална идеја најсигурније и најтрајније чува у културним и научним институцијама. Знајући то, мађарска влада подржава пројекте војвођанских Мађара у области културе, науке и образовања са три милиона евра годишње. Дакле, веома смо обрадовани и охрабрени обећањем председника Вучића, и сматрамо да ће обећана помоћ имати далекосежне последице по опстанак српског народа у данашњој Црној Гори.


На питање какав је однос режима у Подгорици према овој установи, Алексић каже да је исти као и према свему што има српски предзнак.


- Иницијативни одбор за оснивање Института, састављен од најистакнутијих научних и културних делатника из реда српског народа у Црној Гори, обратио се Влади Црне Горе 27. јануара 2015. са иницијативом да Влада Црне Горе оснује Институт за српску културу. У образложењу смо навели да би то било сасвим природно и логично јер су Срби у Црној Гори историјски, аутохтони народ који има свој језик и своју културу и да је неопходно основати адекватну научну установу која ће се стручно бавити проучавањем огромног српског културног наслеђа у овој земљи, у којој Срби чине трећину становништва. Из Владе су нам одговорили да буџетом за 2016. нису предвиђена средства за такву једну установу. Након тога смо још једном тражили од Владе Црне Горе подршку и помоћ за рад једне такве установе, али нам је опет одговорено да нема средстава. Тражили смо пријем и код министарке науке, али нас она није удостојила ни одговора, истиче Алексић.Институт, како додаје наш саговорник, егзистира захваљујући спонзорству Нове српске демократије.


Прочитајте још: САНУ под Ловћеном


- Захваљујући тој помоћи до сада смо објавили преко 60 наслова, већином из области српске националне историје, лингвистике и књижевне прошлости. Аутори књига које је ИСК објавио углавном су универзитетски професори и доктори наука. Посебна драгоценост издавачке делатности Института јесте часопис "Српска баштина", са међународном редакцијом. До сада је, у континуитету, изашло шест свезака, а своје радове у том часопису публиковало је преко 40 аутора из Црне Горе, Србије и Републике Српске, као и из иностранства, углавном универзитетских професора и научних истраживача у институтима. Током протекле четири године свог постојања организовали смо осам научних скупова, из којих су проистекли и зборници, а одржан је и велики број трибина и предавања - наглашава Алексић.


НИ ЦЕНТА

НЕМАМО никакву, финансијску или било какву другу подршку Министарства културе и науке Црне Горе, напротив - имамо опструкције такорећи на сваком кораку, што треба посматрати у склопу суровог обрачуна црногорског режима са српским народом у Црној Гори, па и са српским научним и културним делатницима. Једноставно, држава Црне Гора српском народу не допушта развој у свом националном и културном идентитету - категоричан је Алексић.