ДРУШТВО чланова Матице српске у Црној Гори ове године слави десет година од оснивања и за то време имало је око пет стотина манифестација, од којих је већина изузетног значаја и вредности за науку и културу.

- Од Црне Горе у последњих пет година нисмо добили ни најмању помоћ, макар симболичну, иако смо се пријављивали на многе конкурсе. За све време постојања јавни медијски сервис Црне Горе нас је пропратио само једном, у трајању од два минута. Да им је важно да имају квалитетан јавни сервис и садржај медија, а не исполитизован, грађен прећуткивањем свега што носи српски предзнак, да не кажем на антисрпству, унапредили би га праћењем садржаја и дешавања која организујемо.

Ово у разговору, за "Новости", каже Јелица Стојановић, председник Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори, које броји око сто чланова, већином доктора наука и магистара, а уз то и познатих и значајних посленика културе и уметности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Роботи у свему могу заменити човека сем у креативности, поезији и хумору": Писац Владимир Пиштало о животу, писцима, Америци, Меши Селимовићу

Али, јавном сервису Црне Горе, по њеним речима, није стало до квалитета програма:

- Важно је да ништа што је део српског наслеђа (и црногорског у склопу тога) не буде приказано, или, не дај боже, промовисано. А сви ми улажемо, и материјално, у исти јавни сервис Црне Горе. Посветили смо свој живот и рад да бисмо показали, представили и унапредили непатворено наслеђе Црне Горе, тиме и српско наслеђе у појединачном и у целини.

На питање како је ова институција од изузетног значаја егзистирала све ово време, Стојановићева одговара:

- Сва помоћ коју смо добили, осим невеликог броја донација појединаца (а на томе им дугујемо велику захвалност), јесте од Републике Србије и њених институција. Некад је та помоћ бивала мања (или готово никаква), некад већа, али су резултати бивали изузетни. И за најмања улагања, Матица српска - ДЧЦГ даје много, јер имамо ентузијасте, уз то изузетне личности и зналце у својој области, чланове који раде са љубављу, улажу несебично да промовишу оно што је исконски и прави континуитет Црне Горе, самим тим и српско наслеђе. Дају себе без икакве материјалне надокнаде, често и сами улажући и материјално, уз све последице које трпе од званичне Црне Горе. Помоћ Републике Србије и Председништва је природна, пре свега што смо део Матице српске као целине и, као друго, што радимо на једном и јединственом добру и наслеђу. Делити духовно и свето је немогуће, а да не отпаднемо од њега.

Матица српска - ДЧЦГ, истиче наша саговорница, све време свог постојања посвећена је очувању, неговању, промовисању, унапређењу српског народносног бића, српског језика и српског писма.

- Све је то, истовремено, и наслеђе свих простора који су у 19. и 20. веку ушли у састав данашње Црне Горе. То наслеђе, једино на прави начин, повезује све просторе Црне Горе, обједињује њено биће у искону. Територијално није граница, искон је духовни и суштински живот у безграничности и слободи, у оном што је чврсто и трајно. Истовремено, поштујемо и све што у свом деловању има искру несебичности, што је произашло из труда на путу истине и тражења истине. Што се не бави фалсификатима и кривотворењем.


СТАЗАМА ЊЕГОША

ПЕТАР ИИ Петровић је први члан Матице српске са простора Црне Горе. Његош нас је, својим учлањењем, све учланио у Матицу српску, ако смо на његовом путу. И, ако смо на путу Црне Горе - истиче наша саговорница. - Он је својим делом, и својим учлањењем, рекао шта је имао, и говори изнова нас рађајући својим рођењем у вечности. Треба пратити његов пут, не блатити га, него се умивати чистотом и величином његовог пута. А але и вране (како стоји у житијима Свете Браће), нападале су још Светог Ћирила и Методија, потом, по задатку које имају але и вране, и све што вреди кроз историју. Победила су и тада Света Браћа праведним животом, дубоком промишљу, сведочећи Божијом бесједом, као што је и потом, и пре тога, побеђивало, живело и живеће - све оно што има за пут, и на путу, љубав и праведност.