КРИТИЗЕРИ великанима увек нешто замере, најмање Меши Селимовићу. Драго ми је што сам добио награду названу по тако вољеном писцу. Он се жалио да га савременици нису размазили даром пријатељства. То је постхумно исправљено. Захваљујући се члановима жирија, осећам да се захваљујем и оном чије име награда носи.

Овим речима започео је један од најчитанијих и најпревођенијих наших писаца Владимир Пиштало своје писмо из Америке, као реакцију на вест да је Велики жири "Вечерњих новости" за награду "Меша Селимовић" књигом 2019. године прогласио његово "Значење џокера" ("Агора").

Признајући да је ипак примао и покоју "дојаву" из Београда, како је његова збирка есеја међу најчешће помињанима у изборима критичара, Пиштало је јуче (преко видео-линка, из свог Масачусетса) изјавио да "не ваља градити очекивања", те да су награде "нешто за шта никада не знате и не би требало да знате - ако буде, добро је, а ако не буде, опет је добро".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Владимир Пиштало: Сигурно постоји џокер и за Србију

- Свакако ћу написати и неки есеј о Селимовићу, чији сам роман "Дервиш и смрт" поново прочитао на вест о награди, и много размишљао о његовој биографији и о "Тврђави" коју необично волим, о Меши као мирном и добронамерном мудрацу, фигури сусрета и помирења - рекао је Пиштало јуче у директном обраћању новинарима окупљеним у Вуковој задужбини, где је суоснивач награде Драган Богутовић прогласио име овогодишњег лауреата, у друштву Ненада Шапоње, српског издавача Пишталових књига.

Открио је и да се радује што је са његовом књигом есеја међу нашу публику доспела и људскост оних о којима смо учили из историје, попут Линколна или Марка Твена кога нам Пиштало открива као најзначајнијег писца за одрасле, из чијег су белог сакоа изашли и Хемингвеј и Карвер и комплетна америчка књижевност.

Ненад Шапоња, главни уредник "Агоре", представио је "Значење џокера" као "још једну чаробну књигу" Пиштала, која управо ових дана доживљава треће издање, што је у нашој средини културни инцидент будући да је реч о есејистичком штиву.

- Потпуно дивергентна у садржају, она је сасвим унисона у ставу и мишљењу - рекао је Шапоња. - Пиштало промишља свет и Америку, пишући како о "српској Америци" тако и о њеним, нама потпуно далеким аспектима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пишталов роман "Тесла, портрет међу маскама" на турском

Подносећи извештај о раду Великог жирија, новинар Драган Богутовић који је са Огњеном Лакићевићем основао награду "Меша Селимовић", рекао је да је двонедељно гласање за 32. признање завршено јуче на страницама нашег листа. Своје изборе најуспешнијих дела из пера савремених домаћих писаца, први пут објављених у 2019. дало је 60 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара. Они су укупно предложили 105 наслова, а награду "Меша Селимовић" добила је, убедљиво - са 19 гласова књига "Значење џокера", Владимира Пиштала, у издању "Агоре".

Фото П.Милошевић

Гласове за књигу "Значење џокера" дали су: Милош Петровић, Валентина Питулић, Даница Андрејевић, Владимир В. Перић, Зоран М. Мандић, Слађана Јаћимовић, Душан Стојковић, Јелена Панић Мараш, Зорана Опачић, Љиљана Лукић, Милош Петковић, Светлана Шеатовић, Саша Радојчић, Шефкет Крцић, Ема Халиловић, Милан Р. Симић, Милета Аћимовић Ивков, Душица Потић и Милица Миленковић.

Награду "Меша Селимовић" чине скулптура са ликом великог писца, Повеља и новчани износ и биће уручена следећег месеца на посебној свечаности у Народном позоришту у Београду.

До тада, Пиштало је у свом писму Меши и чуварима његове оставштине поручио:

- Драги Меша, кад год се сетим вас и Андрића, помислим на летење. После "Дервиша и смрти", Андрић је рекао: "Меша је сад високо полетио." Ви сте писали да сви ми заједно много дугујемо Андрићу за лепоту и значај његова дела, јер нас је повукло навише.

Фото П.Милошевић

Тако је један метафизички писац писао о другом.

Хвала.

Мало је бољег написано о Андрићу.

Чудим се како су такви самозатајни мудраци као што сте ви и Андрић стасали и одбранили се међу брбљивцима и галамџијама. Након што је прочитао "Сунце овог дана", књигу коју сам посветио Андрићу, песник из Тузле ми је рекао: До сад сам волео Мешу а поштовао Андрића. Сада их волим обојицу.

Хвала вам што сте ту љубав побудили.

Хвала вам што сте означили високу црту до које се може ићи.


О МОНТЕЊУ И СМЕХУ


ПИШТАЛО је открио да му је Монтењ одувек био веома близак, да га је читао у младости откако је постао неодвојив део његовог бића, чији је дух био уз њега и док је писао ове есеје, који су настајали током готово тридесет година. Поводом великог филмског хита, такође са Џокером у наслову, рекао је да је то филм који описује неправедно друштво, које тера људе да се смеју своме јаду, док он сам нагиње једноставнијем хумору, попут оног када човек каже "хајде да причамо, да се подсмевамо свету".БИОГРАФИЈА


ВЛАДИМИР Пиштало (1960) је један од најзначајнијих, најчитанијих и најпревођенијих савремених српских писаца, чији су романи "Тесла, портрет међу маскама" и "Сунце овог дана, писмо Андрићу" доживели огроман успех широм света. У априлу 2019, изашла је књига есеја "Значење џокера", која је до сада имала већ два издања.

У издању "Агоре", 2009. и 2010. године су објављена и Одабрана дела овог писца.

Живи у Америци где предаје светску и америчку историју на Универзитету у Вустеру, Масачусетс.