ПРЕСТИЖНУ награду "Меша Селимовић", коју 32. пут додељују "Вечерње новости", добио је Владимир Пиштало за књигу есеја "Значење џокера", у издању "Агоре". Ово дело добило је највише гласова - 19 - чланова Великог жирија у коме је ове године било 60 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара.


Ово је на данашњој конференцији за штампу у Вуковој задужбини саопштио новинар Драган Богутовић, који је са Огњеном Лакићевићем (1937-2005) оснивач овог признања.


Изјашњавање Великог жирија, почело је на страницама "Вечерњих новости" 7. фебруара, а завршено је данас. Још једном се показало да је начин жирирања за "Мешу" не само јединствен, и по броју учесника највећи код нас и у региону, већ и да представља својевртан и максимално демократски културни ритуал у коме је могућност "штимовања" резултата сведена на минимум. Објективности свакако доприносе јасне и дугогодишње пропозиције по којима се сагласност чланова жирија добијају у децембру, њихова имена се обнародују 4. јануара, а објављивање гласова почиње 7. фебруара. Тек пошто у назначеном року, до 4. фебруара, стигну сви избори, гласови излазе пред најширу јавност. Сваки критичар може да издвоји пет наслова из прошлогодишње продукције, уз кратко образложење, с тим што исти писац не може да добије награду два пута. Чланови Великог жирија припадају веома различитим генерацијама - разлика између најмлађег и најстаријег је 56 година - и што је посебно важно, заговорници су различитих књижевних поетика и долазе из различитих средина и градова. Неколико критичара је овога пута подвукло да су прошлогодишњу продукцију снажно обележила дела из теорије књижевности, али писана на врло пријемчив начин доступан широкој читалачкој публици. То се показало и у коначном исходу: од првих седам књига три припадају есејистици и студијама.


Владимир Пиштало / Фото З. Јовановић


После књиге "Значење џокера" највише гласова - по 11 - добили су песничка збирка "Занатски дом" Ђорђа Сладоја и студија "Идентитет српске књижевности" Ненада Николића. На трећем месту ове ранг листе је "Роман о пијанствима" Игора Маројевића - 10 гласова, на четвртом - са по 9 гласова - су песничке књиге "Косовске елегије" Крстивоја Илића и "22" Николе Живановића, као и студија "О историји, сећањима и самоћи" Александра Јовановића. На петој позицији - са 8 гласова - је роман "Пилот трамваја" Јовице Аћина.


Награда која се састоји од скулптуре са ликом великог писца, Повеље и новчаног износа биће уручена на посебној свечаности следећег месеца.