Ново замешатељство око избора управника Народне библиотеке Србије, Ахметагићева тврди: Одбијена сам због презимена, пребројавао ми је крвна зрнца

Д. Бт. - Д. Б. М.

21. 02. 2020. у 11:02

Ново замешатељство око избора управника Народне библиотеке Србије, Ахметагићева тврди: Одбијена сам због презимена, пребројавао ми је крвна зрнца
Много је деликатнија порука књижевног критичара упућена историчару Дејану Ристићу, који је такође на конкурсу одбијен

НИ на седници Владе, одржаној у четвртак, није разматран предлог Министарства културе да се за управника Народне библиотеке Србије именује Вук Вукићевић, садашњи директор Завода за проучавање културног развитка, кога је претходно подржао УО НБС. Додатну сенку на поновљени конкурс бацила је оставка Емине Чано Томић, члана Извршног одбора Синдиката Библиотеке и реакција Јасмине Ахметагић, која је, како је навела, дисквалификована због презимена!

Подсећајући да су запослени у претходна два избора управника могли да присуствују састанцима УО НБС приликом одлучивања о првом човеку и да утичу на одлуку, Емина Чано Томић каже:

- Данас, када је Мирјана Станишић представник запослених у УО уједно и председник синдиката НБС, а на снази је Статут за који смо се борили и када имамо кандидате из НБС, било да су директно из струке или су руководиоци, наш представник у УО без консултације са запосленима подржава кандидата за управника који нити је из библиотечке струке, нити много шта о њему знамо. Али ни то не би било пресудно уколико би одлука колектива била да подржи тог кандидата. Проблем видим у томе што колектив није питан, нити му је омогућено да се упозна са програмима кандидата.

Прочитајте још - "Тајни" избор управника: "Новости" дошле до мистериозног образложења кандидата са конкурса за првог човека Народне библиотеке

У писму запосленима, чланица ИО је закључила да је овакав начин функционисања у супротности са њеним уверењима и оним за шта се борила као библиотекар и члан Синдиката. Из тих разлога поднела је и неопозиву оставку на чланство у ИО.

Много је деликатнија порука књижевног критичара Јасмине Ахметагић, упућена историчару Дејану Ристићу, који је такође на конкурсу одбијен.

Јасмина Ахметагић


- Пожалила сам се министру културе на понашање председника УО НБС Вељка Брборића, јер ми је на разговору на који сам позвана да елаборирам свој програм рада и развоја, чијем сам писању приступила са свом озбиљношћу, пребројавао крвна зрнца. Била сам увређена, требало је прво да доказујем да моје презиме није сметња позицији за коју конкуришем. Питана сам да објасним шта је бошњачка књижевност. Иако сам се жалила на такво неваспитање, извињење нисам добила.

У разговору, за "Новости", Ахметагић је потврдила овакав ток разговора са председником УО:

- Пре свега, очекивала сам да ћемо разговарати о мом програму и визији развоја Народне библиотеке. Уместо тога, била сам потпуно избачена из седла када ме је Вељко Брборић питао шта је то бошњачка књижевност. Никако ми није било јасно какве везе има бошњачка књижевност и рад библиотеке. Осећала сам да би требало да докажем да је моје презиме достојно функције управника НБС. Било је то непристојно питање које је изазвало осећај да би требало да положим за Српкињу.

Вељко Брборић


"Прозвани" Брборић за наш лист каже да је једно од питања било о бошњачкој књижевности у Србији, али да то нема никакве везе са национализмом:

- Месец дана после нашег разговора ово доживљавам као веома низак ударац. Нема говора да је реч о било каквој врсти увреде, о чему може свако да се увери, јер постоји тонски запис читавог разговора. Чини ми се бесмисленим уопште одговарати на овакву врсту тешких оптужби.

ЈЕДНОГЛАСНА ОДЛУКА

НА конкурс за управника пријавило се шест кандидата: Вук Вукићевић, Ласло Блашковић, Дејан Ристић, Јасмина Ахметагић, Милорад Вучковић и Ненад Кебара. Чланови УО Вељко Брборић, Драгана Грујић, Драгана Типсаревић, Мирјана Станишић и Александар Јовановић, после разматрања пријава и разговора са кандидатима једногласно су дали предност Вукићевићу, што је одобрило и Министарство културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Peconi

21.02.2020. 16:20

Tužno je kada likovi sa mentalitetom saradnika DB-a kadriraju po našim naučnim institucijama.