Два јубилеја Велике драме: Осамнаест година од премијерe и 250 извођења култне представе Народног позоришта

В. В. С.

20. 02. 2020. у 18:50

Два јубилеја Велике драме: Осамнаест година од премијерe и 250 извођења култне представе Народног позоришта

Фото Народно позориште

Неки заљубљеници су представу гелдали чак десетак пута

КУЛТНА представа Народног позоришта "Велика драма" (по тексту и у режији Синише Ковачевића) у петак, 21. фебруара ће обележити двоструки јубилеј: 250. извођење и осамнаест година од премијере.

Велики ансамбл, у четворосатној представи, пред публику ће поново изнети потресну сагу о црногорској породици која је са сународницима активно учествовала у колонизацији Војводине, пролазила све идеолошке поделе (од Другог светског рата, Информбироа, па до последњих националних "прегруписавања") и скупо плаћала све своје заносе и заблуде.

Феномен представе је, између осталог, и у чињеници да постоје заљубљеници који су "Велику драму" гледали и десетак пута. Карте се, по правилу распродају првог дана по изласку репертоара, а двадесет осам улога (са укупно педесет извођача) број је који се виђа на оперској, али ретко на драмској сцени.

Прочитајте још - "Велика драма" јубиларни, двестоти пут у Народном позоришту

"Велика драма" освојила је и три значајна признања: два глумачка (Вук Костић - Стеријина награда за глуму, Љиљана Благојевић - награда Народног позоришта), а Синиши Ковачевићу је за текст припала награда "Драгиша Кашиковић". У претходних осамнаест година, комад је на матичној сцени и гостовањима видело више од 150.000 гледалаца.

На јубиларном извођењу, у подели ће бити Вук Костић, Љиљана Благојевић, Танасије Узуновић, Бошко Пулетић...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације