Сећање на тенора: У Музеју народног позоришта изложба о Звонку Крнетићу

В. В. С.

18. 02. 2020. у 18:35

Последња улога Дон Карлос у истоименој опери

Сећање на тенора: У Музеју народног позоришта изложба о Звонку Крнетићу

У МУЗЕЈУ Народног позоришта у среду се отвара изложба под називом "Звонимир Крнетић, незаборавни тенор".

- Реч је о једном од најзначајнијих првака наше Опере после Другог светског рата и дугогодишњем професору ФМУ, који би ове године напунио 90 година. Припадао је генерацији великана сцене попут Радмиле Бакочевић, Милке Стојановић, Бреде Калеф, Радмиле Смиљанић, Мирослава Чангаловића, Николе Митића - каже аутор изложбе Драган Стевовић. - Изложба је ретроспективног карактера, а на њој ће се наћи фотографије од првих представа на сцени НП (као и наступа у иностранству), до краја каријере. Уз плакате и програме, посетиоци ће моћи да виде и неке личне предмете.

Крнетић (1930-2016) рођен је у Београду и после завршене Средње музичке школе "Мокрањац" дипломирао је на одсеку соло певања на Музичкој академији у Београду 1960. године, у класи професора Јелке Стаматовић. Годину дана провео је на Конзерваторијуму "Benedetto Marcello" у Венецији, а по повратку у Београд завршио је последипломске студије у класи професора Зденке Зикове.

Био је члан Београдске опере од 1958. до 1978. године. Дебитовао је као Алфредо ("Травијата"), а последња премијерну улогу остварио је 1992. године, као Дон Карлос у истоименој опери. На сцени Народног позоришта певао је најзначајније наслове у репертоару куће. Између осталих, у његовој каријери нашли су се "Севиљски берберин", "Лучија ди Ламермур", "Мадам Батерфлај", "Продана невеста", "Евгеније Оњегин", "Фауст", "Хофманове приче", "Јулије Цезар"," Боеми", "Риголето"...

Изложба је реализована у сарадњи са Музејом позоришне уметности Србије, а отворена је до 10. априла. Дизајн изложбе и каталога урадила је Јелена Ратковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације