Стиховима помаже деци: Уручена донација скупљена на вечери Матијине поезије

Јелена Бањанин

петак, 14. 02. 2020. у 14:35

Стиховима помаже деци: Уручена донација скупљена на вечери Матијине поезије

Душан Ковачевић, Вајо Јовић и Матија Бећковић / Фото П. Милошевић

Уручен приход од добротворне вечери Матије Бећковића. Средства од улазница намењена Фонду "Свети Никола" за помоћ многочланим породицама

ПРИХОД од вечери поезије академика Матије Бећковића, које је одржано 28. децембра у Звездара театру, уручен је у четвртак Вају Јовићу, старешини Цркве Светог Александра Невског у Београду. Средства од продаје улазница овог пута намењена су Фонду "Свети Никола" за помоћ многодетним породицама при овој цркви.


- Ово је јединствена задужбина која постоји у нашој култури, а мислим да тога нема ни у свету - истакао је Бећковић приликом уручења. - У време када се говори да су песници отпевали своје и да поезија никога не интересује, већ 23. пут у Звездара театру одржало се песничко вече. Карте се продају за сат времена, а људи знају да приход од те вечери иде у хуманитарне сврхе. Не знам да ли има још негде да поезија, песници и позориште донирају прикупљена средства већ толико пута на различите адресе угроженим људима. Мислим да нема чистијих пара од тих које дају љубитељи поезије, који притичу у помоћ и њој и угроженима. Они који ће добити приход знаће да је то од песништва, уметности и позоришта. Стално песници и позоришта траже паре од некога да би опстали, а овде се догодио парадокс да имам срећу, захваљујући Звездара театру, да будем и добротвор.


Тешко је побројати ко је све био добитних средстава, а ове године, додаје Бећковић, велика је част да новац иде фонду цркве за помоћ вишедетним породицама.


- Од срца бих желео да захвалим нашем драгом књижевнику, песнику и академику Матији Бећковићу на дару који је намењен добротворном фонду породицама са више деце којих у нашој парохији, хвала Богу, баш има доста - рекао је Вајо Јовић. - Приметили смо да има много оних који се истински добро старају о породицама као родитељи, али њихови приходи, с обзиром на број деце, нису довољни да покрију све трошкове. Верујем да, као што у поезији инспирација долази "с више", ова љубав коју Матија преноси на децу долази из песниковог срца, али и "с више". Данас многи имају много више од Бећковића, али можда нису имали ту поруку с висина да дарују новац деци.


Старешина цркве Јовић захвалио се и Звездара театру јер сви који су ту дошли да слушају Матију су такође добротвори:


- Можда би ово могао бити подстицај да свако од нас одвоји од себе јер увек има сиромашних и потребитих људи. Матија је парохијан при нашој цркви и верујем да нас је одабрао јер је препознао наш добротворни фонд, али остао нам је дужник да напише песму о Светом Александру Невском.


Бећковић је, тим поводом, казао кратку причу о посети Петрограду где је био са митрополитом Амфилохијем и другим свештеницима:


- Били смо у Царском селу у месту Галчино где се налази Црква руке Светог Јована Крститеља, коју су нашем краљу Александру донеле руске избеглице, а која је сада у Цетињу. Мештани нису ни знали где је та рука, а то им је толико велика светиња да имају њену икону. Ми смо дошли баш на дан када је празник и сви верници су пали на колена испред митрополита када су сазнали да је игуман манастира у којем се налази та рука. Ту су биле разне иконе, а једна је била Светог Александра Невског. То је била икона младића, а једна бабушка ми је рекла "он је оправдао Русију пред Богом, а ми смо све упропастили". Ето то је моја песма о Александру Невском.


Црква Светог Александра Невског у Београду / Фото В. Данилов


ПРАВО ЧУДО


МАТИЈИНО даровање, приметио је Душан Ковачевић, заправо је његова поезија која је уочи Нове године већ двадесет три пута указала на постојеће проблеме:


- Њих је и превише да би поезија могла све да их реши. Стварно је право чудо да се сваке године, када се објави да ће бити "Вече са Матијом", карте продају за сат времена. Када смо први пут разговарали о овоме питали смо се да ли људи још воле поезију као што су некада. Сада смо установили да и те како има великог интересовања. Као последица тих лепих вечери, захваљујући Матијиној поезији, некога бар мало обрадујемо.